ΠΡΟΣΟΧΗ. Σε αυτές τις τροφές κρύβεται αλάτι… Πως μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας

Διατροφή

Οι επιστήμονες συστήνουν να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι για να αποφύγουμε προβλήματα υγείας. Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση που είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών, ενώ δυσχεραίνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η ελάττωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού στο μισό (από τα 10-12 γρ. στα 5-6 γρ.) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4mmHg σε υπερτασικούς ασθενείς, γεγονός που καθιστά την μείωση του αλατιού εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη εντός αντιυπερτασικού φαρμάκου (συγκεκριμένα ενός θειαζιδικού διουρητικού). Σήμερα εκτιμάται ότι η μέση κατανάλωση αλατιού υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια ημερησίως κατ’ άτομο, δηλαδή είναι υψηλότατη.

Το λίγο αλάτι στη διατροφή δεν κάνει καλό σε όλους | agro24.gr

Οι νεότερες οδηγίες συνιστούν τα 3,8γρ αλάτι την ημέρα. Επειδή όμως αυτή η σύσταση θεωρείται μη ρεαλιστική οι ειδικοί συνιστούν να μην υπερβαίνετε τα 6γρ αλατιού την ημέρα (που «μεταφράζονται» σε 2,4γρ νατρίου). Πρακτικά αυτό σημαίνει τα 2/3 από το κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Ακόμη όμως και αν περιορίσετε το αλάτι που ρίχνετε στην κατσαρόλα, είναι πιθανό να εξακολουθήσετε να τρώτε πολύ αλάτι και αυτό επειδή το νάτριο – το κύριο συστατικό του αλατιού – περιέχεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, μερικά από τα οποία όπως π.χ., τα κρουασάν, δεν ανήκουν καν στα «αλμυρά».

Που κρύβεται το νάτριο:

  • Σε κύβους ζωμού και σάλτσες σόγιας που συνήθως προστίθενται στο μαγείρεμα

  • Σε έτοιμες σούπες, κράκερ, διάφορες μαργαρίνες, ψωμιά, κρουασάν, πίτες, διάφορα δημητριακά πρωινού

  • Σε έτοιμα προπαρασκευασμένα φαγητά

  • Ακόμη και σε σοκολάτες, κέικ, καραμέλες και σιρόπια περιέχεται μικρή ποσότητα νατρίου.

Προσοχή στην ετικέτα

Αν η λέξη «νάτριο» (το κύριο συστατικό του αλατιού) αναγράφεται στα τρία πρώτα συστατικά της ετικέτας αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό είναι αρκετά αλμυρό.  Γενικότερα να προτιμάτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, δηλαδή αυτά που περιέχουν νάτριο έως 0,2γρ ανά 100γρ (200 mg νατρίου ανά 100 γρ τροφίμου) και αυτά στα οποία αναγράφεται ότι είναι «χαμηλά σε νάτριο» ή «χωρίς επιπρόσθετο νάτριο».

Πάντως αν δυσκολεύεστε να υιοθετήσετε μια πιο ανάλατη διατροφή ξεκινήστε καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το υπερβάλλον νάτριο.