Λείπει…

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου του 2021… Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Δημιουργός με παγκόσμια ακτινοβολία, σφράγισε με το ταλέντο του τη μουσική της δεκαετίας του ’60 και του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Σημείο αναφοράς στο σύνολο του έργου του παραμένουν η μελοποίηση σημαντικών ποιημάτων του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, αλλά και του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα, συνθέσεις που παραμένουν διαχρονικές. Είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964).

Ήταν η βασική φωνή κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του. Απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών και τάφηκε, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, στον Γαλατά Χανίων, στην Κρήτη.

Από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζουμε μία συζήτηση του Μίκη Θεοδωράκη και της Λιάνας Κανέλλης για τον ρόλο που παίζει η τέχνη στις σύγχρονες κοινωνίες στο πλαίσιο της εκπομπής ”Λόγω Τιμής” παραγωγής 1992. Στο παρακάτω απόσπασμα, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού και τη μετατροπή του πολιτιστικού αγαθού σε προϊόν. Τονίζει ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κινήματος που θα διεκδικεί καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ανθρώπων.