Έγινε πανικός… Το πρώτο μαγιό με την κοιλιά… ακάλυπτη

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 1946, ο Γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ, επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Και η κοιλιά ήταν ακάλυπτη! Πανικός… Το νέο μαγιό το ονομάζει «Atom», άτομο δηλαδή, θέλοντας να επισημάνει το μικρό του μέγεθος.

Ο Ρεάρ τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Ζακ Εν που είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι δύο μήνες νωρίτερα. Το εξελιγμένο και ανταγωνιστικό σχέδιο του Ρεάρ υπήρξε  ακόμη μικρότερο, αφού αποτελούνταν από τέσσερα τριγωνικά κομμάτια υφάσματος, που κάλυπταν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό για την εποχή με συνέπεια να μην υπάρχει κανένα μοντέλο που να δέχεται  να το παρουσιάσει…

Μέχρι που η Μισελίν Μπερναρντινί έδωσε τη λύση… Η αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Casino de Pari, η οποία, μετά το ντεμπούτο του νέου μαγιό, έλαβε περίπου 50.000 επιστολές από θαυμαστές. Παρότι λοιπόν οι  τολμηρές νεαρές γυναίκες της εποχής κυκλοφορούσαν με μπικίνι,  η Ισπανία και η Ιταλία ψήφισαν μέτρα που απαγόρευαν το μικρό μαγιό στις δημόσιες παραλίες μέχρι να αναγκαστούν να προσαρμοστούν συνταγματικά στη νέα επιβολή της μόδας και στην επέλαση του μπικίνι που γρήγορα κατέκτησε τις ευρωπαϊκές παραλίες στη δεκαετία του 1950.

Και ενώ η Ευρώπη αγάπησε γρήγορα την νέα πρόταση για τις εμφανίσεις των γυναικών στις ακτές,  στις ΗΠΑ χρειάστηκαν  δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια προκειμένου  το μπικίνι να γίνει αποδεκτό, από τη στιγμή που το 1951 απαγορεύτηκε η χρήση του στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου. Μέχρι που το μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» του 1956 και η εμφάνισή της στην παραλία των Καννών την αμέσως επόμενη χρονιά δημιούργησαν μια νέα τάση και ένα κύμα απελευθέρωσης στην αγορά των μαγιό που απογειώθηκε το 1960.

 1,151 total views,  1 views today