“Ταξίδι” στα μοναστήρια των Μετεώρων… Εικόνες από ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο

Ο τόπος μας

Τα Μετέωρα βρίσκονται κοντά στην Καλαμπάκα και αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, με τους διάσπαρτους απόκρημνους βράχους στην άνω κοιλάδα του ποταμού Πηνειού.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα μοναστήρια, που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι μονές των Μετεώρων είναι εξέχον παράδειγμα της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής του 14ου – 15ου αι. Eίναι από τις πλέον αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις μετασχηματισμού μιας περιοχής σε ησυχαστήριο και τόπο προσευχής. Οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των μοναχών αντιπροσωπεύουν έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.

Τα Μετέωρα σήμερα έχουν τη μορφή απότομων κορυφών, με ύψος που φτάνει τα 200 μέτρα και πλάτος μέχρι 300 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο είναι 313 μέτρα.

Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Απολαύστε ένα “ταξίδι” στα μοναστήρια. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

1. Η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

2. Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ (αριστερά) και η Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο» (δεξιά)

3. Η Ιερά Μονή Ρουσάνου

4. Iερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

5. Η Ιερά Μονή Υπαπαντής.