Το νησί μας με την παγκόσμια φήμη… για τους βράχους του

Ο τόπος μας

Οι New York Times, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης, που έχει κερδίσει 95 βραβεία Πούλιτζερ και προσελκύει περισσότερους από 150 εκατομμύρια επισκέπτες ηλεκτρονικά σε μηνιαία βάση, αφιέρωσε ένα εκτενές αφιέρωμα με θέμα στον αναρριχητικό τουρισμό αναδεικνύοντας την Κάλυμνο.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, «χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης αποτελεί η Κάλυμνος, ένα μικρό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Από την εισαγωγή της αναρρίχησης στην τοπική οικονομία το 1997, έχουν καθιερωθεί περισσότερες από 3.400 διαδρομές, οδηγώντας σε αύξηση των επισκεπτών στο νησί. Αποτέλεσμα είναι πολλές υπηρεσίες φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων αλλά και της διάθεσης εξοπλισμού να γνωρίσουν ιδιαίτερη άνθηση».

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά από επεξεργασία και συγκριτική ανάλυση των αεροπορικών αφίξεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, προκύπτει ότι η Κάλυμνος για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αεροπορικών αφίξεων σε όλη την Ελλάδα έναντι του 2021, κατά 99,8%.

Πάντως, στον κόσμο των αναρριχητών τα τελευταία χρόνια η Κάλυμνος έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη… Και τη φήμη της αυτή την απέκτησε χάρη στην ποικιλία και την ποιότητα των βράχων, των αμέτρητων απόκρημνων πλαγιών και των πέτρινων προεξοχών, με φόντο τη συγκλονιστική θέα του Αιγαίου.

Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90,  με την επίσκεψη φημισμένων Ιταλών αναρριχητών οι οποίοι έκαναν τις διακοπές τους στο νησί. Σήμερα, στο νησί υπάρχουν περίπου 200 περιπατητικές διαδρομές και 77 αναρριχητικά πεδία, καθιστώντας την Κάλυμνο έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς όπου ο επισκέπτης αναρριχητής μπορεί να βρει ό,τι επιθυμεί: αφθονία από προκλητικούς σχηματισμούς βράχων που αντιτίθεται αρμονικά στην απλότητα και αυθεντικότητα του τόπου.

Επίσης η Κάλυμνος φιλοξενεί επίσης παγκοσμίως γνωστά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου, μια διεθνή συνάντηση αναρριχητών μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο (2) χρόνια.

Έχει επάξια καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο.

Σύνολο επισκέψεων 2,136 , Σήμερα 2