Τι πρέπει να τρώτε για να έχετε μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσετε άνοια. Έρευνα 16 ετών…

Διατροφή

Σε νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη καταγράφεται ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη, ανέλυσαν στοιχεία για 7.283 ανθρώπους άνω των 45 ετών σε βάθος 16 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη (καροτενοειδές), ζεαξανθίνη (φλαβονοειδές) και βήτα-κρυπτοξανθίνη, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια ή δεκαετίες, σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των εν λόγω αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό τους. Οι πρώτες δύο ουσίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς κ.ά.), ενώ η τρίτη σε φρούτα (πορτοκάλια, παπάγια κ.ά.).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη”. Πηγή, περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ΑΜΠΕ.

Σύνολο επισκέψεων 3,017 , Σήμερα 1