Επιστήμονες: Αυτό το “σημάδι” στα μάτια δείχνει τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Υγεία

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα καταγράφει ότι τα μάτια μας μπορεί να παρέχουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ! Μελέτη από το αμερικανικό νοσοκομείο Cedars-Sinai έδειξε ότι η αναλυτική απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να ανιχνεύσει την πάθηση.

Οι πλάκες που δημιουργούνται από τις συσσωρεύσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα από αυτήν την μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνουν έντονα ότι η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο βιοδείκτη για τη διερεύνηση και παρακολούθηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρακτική προσέγγιση για την ευρεία διάγνωση και παρακολούθηση της εκφυλιστικής νόσου.

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο - Onmed.gr

 

Όπως επισημαίνουν, ως όργανο του κεντρικού νευρικού συστήματος που μοιράζεται πολλά από τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ανιχνεύσουν οι επιστήμονες και να παρακολουθήσουν εύκολα τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι 10 ή 20 χρόνια πριν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα και πιστεύουν ότι οι πιθανές θεραπείες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές εάν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς στη διαδικασία.

Η έρευνα ενισχύει τα ευρήματα από την ίδια ομάδα το 2010, που αποκάλυψαν την ύπαρξη πλακών β-αμυλοειδούς στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή χιτώνα. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν 4,7 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση β-αμυλοειδούς στους αμφιβληστροειδείς ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Σύνολο επισκέψεων 1,406 , Σήμερα 1