Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από την Ελλάδα. Ποια προϊόντα απαγορεύονται και από πότε…

Περιβάλλον

Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερών διατίθενται στην Ελλάδα κάθε χρόνο και παράλληλα διατίθενται ετησίως περισσότερα από 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια για το σερβίρισμα του καφέ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το 50% των απορριμμάτων στη θάλασσα να είναι πλαστικά μίας χρήσης. Οι επιστήμονες με κάθε ευκαιρία χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για το περιβάλλον, καθώς διαπιστώνεται ότι η μόλυνση των θαλασσών από τα απορρίμματα έχει φτάσει σε επικίνδυνα σημαία ακόμη και για την υγεία των πολιτών.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα κάνει το καθοριστικό βήμα για τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904/Ε.Ε για την απόσυρση των πλαστικών. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή σε ένα χρόνο, θα απαγορευτούν από την αγορά 10 προϊόντα: Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).
Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Επίσης προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης βάζει η Αίγυπτος – EnergyIn

Επιπλέον, προβλέπεται επανασχεδιασμός των προϊόντων, που αφορά τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών. Ειδικότερα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών 77% το 2025 και 90% το 2030.

Παράλληλα, υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τα προϊόντα αυτά. Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 30% αντίστοιχα το 2030. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο εισάγεται το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15343.

Ταυτόχρονα όμως δίνεται κίνητρο στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών ώστε για παράδειγμα, όσο περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο θα έχουν τα μπουκάλια τόσο θα μειώνονται οι υποχρεωτικές εισφορές των παραγωγών πλαστικών μπουκαλιών (eco-modulation).

Εισάγονται νέες απαιτήσεις σήμανσης από τον Ιούλιο του 2021, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκεκριμένων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα καπνικά προϊόντα.