Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας… Έτσι μας “ανοίγει το μάτι” μετά την κατανάλωση καφεΐνης

Υγεία

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές έχουμε ήδη επιστρέψει στους κανονικούς εντατικούς ρυθμούς. Και πολλοί αναζητούν την πρωινή δόση καφεΐνης  για να αρχίσουν να λειτουργούν…

Πώς, όμως, η καφεΐνη μας δίνει ώθηση ή μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την κούραση μετά από μια δύσκολη μέρα ή άγρυπνη νύχτα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν καταναλώνετε καφεΐνη, απορροφάται μέσω της γαστρεντερικής οδού στο κυκλοφορικό σας σύστημα, ταξιδεύοντας σε όλο το σώμα και περνώντας εύκολα στον εγκέφαλό σας. Ανάλογα με το άτομο, οι συγκεντρώσεις στο αίμα κορυφώνονται από 15 λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης ποικίλλει επίσης από άτομο σε άτομο, και χρειάζονται δύο έως 12 ώρες για να μειωθεί στο μισό. Όταν οι συγκεντρώσεις στο αίμα κορυφώνονται, είναι πιθανό να νιώσετε τη χαρακτηριστική επίδραση της καφεΐνης: μια ώθηση στην ενέργεια.

Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι ότι η καφεΐνη μπλοκάρει συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που μεσολαβούν σε κρίσιμες λειτουργίες όπως ο ύπνος, η διέγερση, η γνώση, η μνήμη και η μάθηση. Όταν αυτοί οι υποδοχείς λειτουργούν ως συνήθως, επιβραδύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, προκαλώντας υπνηλία ή υπνηλία.

Ωστόσο, παρουσία καφεΐνης, αυτοί οι υποδοχείς μπλοκάρονται και επηρεάζεται η απελευθέρωση χημικών αγγελιαφόρων ή νευροδιαβιβαστών. Αυτό αίρει προσωρινά την κούραση και προάγει την εγρήγορση. Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός συγκεκριμένων υποδοχέων στα βασικά γάγγλια -μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες όπως το συναίσθημα, η γνώση και διάφοροι τύποι μάθησης- μπορεί να είναι το κλειδί για την παραγωγή αυτής της ενίσχυσης μετά την καφεΐνη.

Προσοχή όμως, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν άγχος ή νευρικότητα μετά την κατανάλωση καφεΐνης, κάτι που μπορεί να αντισταθμίσει το όφελος από τα ενδυναμωτικά αποτελέσματά της.

Σύνολο επισκέψεων 1,886 , Σήμερα 3