Αυτό το βότανο είναι ότι πρέπει για τις γυναίκες…

Διατροφή

Ο μάραθος είναι ένα αρωματικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές της μαγειρικής. Εκτός όμως από αυτή τη χρήση ο μάραθος και οι σπόροι του προσφέρουν οφέλη στην υγεία, έχοντας αντιοξειδωτικά, αντιθρομβωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακά αποτελέσματα. Όμως ειδικά για τις γυναίκες αποδεικνύεται πολύ ωφέλιμος και συγκεκριμένα:

Μετριάζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Μελέτη επιστημόνων επισημαίνει ότι τα φυτοοιστρογόνα που βρίσκονται στον μάραθο βοηθούν στη διαχείριση των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Στις συμμετέχουσες χορηγήθηκαν κάψουλες που περιείχαν 100 mg μάραθου, δύο φορές την ημέρα, για οκτώ εβδομάδες. Συγκρίθηκαν δύο ομάδες 45 γυναικών. Η μία έλαβε την πραγματική θεραπεία και η άλλη εικονική. Διαπιστώθηκαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων στις γυναίκες που έλαβαν μάραθο. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κυμαίνονται από αλλαγές στη διάθεση ή τη σεξουαλική ορμή έως προβλήματα ύπνου, εξάψεων, άγχους και κατάθλιψης. Χρειάζονται ωστόσο μεγαλύτερες μελέτες για αυτό το θέμα.

Μπορεί να συνεισφέρει στο αδυνάτισμα

Οι μαραθόσποροι ενδεχομένως να μειώνουν την όρεξη. Μελέτη σε υγιείς γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που έπιναν ένα ρόφημα μάραθου 250 ml το οποίο παρασκευάστηκε από δύο γραμμάρια σπόρων, πριν καταναλώσουν το μεσημεριανό τους γεύμα, αισθάνονταν λιγότερο πεινασμένες και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος από εκείνες που έπιναν τσάι ενός άλλου βοτάνου.

Μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που θηλάζουν

O μάραθος έχει γαλακτογόνες ιδιότητες καθώς βοηθάει στην αύξηση της έκκρισης του μητρικού γάλακτος. Η έρευνα υποδηλώνει ότι συγκεκριμένες φυτικές ενώσεις, όπως η ανηθόλη και τα πολυμερή της είναι υπεύθυνες για τις γαλακτογόνες ιδιότητες του φυτού. Ο μάραθος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα, της ορμόνης που δίνει σήμα στον οργανισμό να παράγει το μητρικό γάλα. Μάλιστα, από το μάραθο παρασκευάζονται φάρμακα όπως σιρόπια ενώ χρησιμοποιείται και ως μέσο για να διευκολύνεται η έκκριση γάλακτος. Ωστόσο, δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες αυτή την επίδραση.

Σύνολο επισκέψεων 1,446 , Σήμερα 1