Έκπληκτοι οι επιστήμονες με τον κουρκουμά. Πάνω από 150 οι θεραπευτικές ιδιότητές του

Διατροφή

Την τελευταία δεκαετία, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν ερευνήσει την πιθανή προφυλακτική ή θεραπευτική αξία της κουρκουμίνης, της βιοενεργής φυσικής ουσίας του κουρκουμά.
Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με αποδεδειγμένα ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ότι εκτελεί πάνω από 150 πιθανές θεραπευτικές δραστηριότητες μέσα στο σώμα. Εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να προστατεύει τη λειτουργία του ήπατος, να προλαμβάνει τη θρόμβωση και να προφυλάσσει την καρδιά. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της νόσου Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη χαρακτηρίζεται από τον καθηγητή Μπαράτ Αγκαρουάλ, επικεφαλής του εργαστηρίου που μελετά τις πειραματικές θεραπείες καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου M.D. Άντερσον του Χιούστον «χρυσαφένιο μπαχαρικό». Ο καθηγητής Αγκαρουάλ είναι πρωτοπόρος ερευνητής σε θέματα του καρκίνου, που πιστεύει ακράδαντα στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης και τις μελετά εκτεταμένα. Ήταν ο πρώτος που έδειξε την ισχυρή αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Σήμερα υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων. Δρα σε εκατοντάδες κυτταρικές διαδρομές και μοιάζει να είναι ενεργή σε σχεδόν κάθε είδος καρκίνου.

Κουρκουμάς: Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν και γιατί - Onmed.gr

Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη:

-Εμποδίζει την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων
-Μειώνει τη φλεγμονή.
-Εμποδίζει τη μετάβαση των κυττάρων από φυσιολογικά σε καρκινικά.
-Εμποδίζει τη σύνθεση της NF-κΒ, μιας πρωτεΐνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό καρκίνου, καθώς προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει την επιβίωσή τους.
-Βοηθά το σώμα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα.
-Εμποδίζει την επιπλέον παροχή αίματος για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων (αγγειογένεση).

Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη για την κουρκουμίνη είναι η ικανότητά της να ευαισθητοποιεί πολλούς καρκίνους στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, ιδιαίτερα καρκίνους που θεωρούνταν ανθεκτικοί στη θεραπεία. Η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων με βάση την κουρκουμίνη στο μέλλον θα επιτρέψει τη χρήση μικρότερων δόσεων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ακτινοβολίας με πολύ καλύτερα αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Κουρκουμάς: 3 λόγοι για να τον βάλετε στη ζωή σας! — Power Health

Σε πειράματα σε ζώα, η κουρκουμίνη αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στην προστασία των υγιών κυττάρων από την τοξική δράση της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας. Αυτή η χαμηλή τοξικότητα και η σημαντική προστασία διαπιστώθηκαν σε πολλά συστήματα του σώματος, καθώς η κουρκουμίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική στην πρόληψη της νεφροτοξικότητας (τοξικότητα των νεφρών), στην πρόληψη άφθεων στο στόμα και στη μείωση της βλάβης στο έντερο. Η κουρκουμίνη επίσης βελτίωσε την επούλωση πληγών σε ποντίκια που υπέστησαν ακτινοβολία σε όλο το σώμα.

Ποιοι να τον αποφεύγουν

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροιες και έλκος στομάχου.

Ο κουρκουμάς πρέπει επίσης να αποφεύγεται μετά από χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία, καθώς συμβάλλει στην αραίωση του αίματος. Πρέπει επίσης να τον αποφεύγουν οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Έρευνες έχουν δείξει τέλος, ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Μελέτη αποκάλυψε ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικών στα ούρα, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία λίθων στα νεφρά, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι αδρανείς, όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθώς και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn. Πηγή, περιοδικό Nutrition and Cancer.