Που θα θέλατε να ταξιδεύει το βλέμμα σας σήμερα;

Εμπνεύσεις... τέχνης

Βλέπετε το έργο “Σαντορίνη”, του 1924 – 1928, του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μαλέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 4 Απριλίου το 1928.

Ένας από τους πλέον σημαντικούς μεταϊμπρεσιονιστές Έλληνες ζωγράφους των αρχών του 20ού αιώνα. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Παρθένη, θεωρείται ο «πατέρας της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα» καθώς και ένας από τους πρώτους «υπαιθριστές».

Έχοντας ως αφετηρία ιμπρεσιονιστικά και μεταϊμπρεσιονιστικά πρότυπα, απεικόνισε κατά κύριο λόγο τοπία, στα οποία κυριαρχούν η σχηματοποίηση και τα δυνατά, καθαρά χρώματα που χτίζουν σε ενότητες τη σύνθεση.

Στο έργο του «Σαντορίνη», στο πρώτο επίπεδο, τοποθέτησε τα πλατιά δώματα των σπιτιών, για να σπρώξει το βλέμμα του θεατή να εξερευνήσει το βάθος, ενώ ο αυλότοιχος, που φιδοσέρνεται, μας «ξεναγεί», οδηγώντας το βλέμμα μας ως τη βαθιά γαλάζια θάλασσα και ως το νησάκι της Καμένης με το σβησμένο ηφαίστειο.

Ο ορίζοντας ανεβαίνει πολύ ψηλά, αφήνοντας μονάχα μια λωρίδα ουρανού σε χρώμα τυρκουάζ, όπου κυκλοφορούν λευκά σχηματοποιημένα σύννεφα με χρυσές παρυφές. Το έργο είναι δωρεά Ευφροσύνης Μαλέα και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.