Εδώ… γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Αυτό είναι το νησί της μαγειρικής… Οι διάσημες συνταγές

Ο τόπος μας

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα. Ο σεφ, Νίκος Τσελεμεντές, καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου.  Το γεγονός αυτό έχει προσδώσει στο νησί μία κουλτούρα μαγειρικής.

Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», όπου αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο συγκεντρώνονται και επιδεικνύουν τις παραδοσιακές τους συνταγές και γεύσεις.

Παράλληλα η ευρεία χρήση των αγγείων που παράγονταν στη Σίφνο έχει κάνει διάσημες δύο συνταγές που παρασκευάζονται στα αντίστοιχα πήλινα σκεύη. Η πρώτη είναι το μαστέλο το οποίο πήρε την ονομασία του από το ομώνυμο σκεύος στο οποίο ψήνεται και η δεύτερη είναι η ρεβιθάδα. Εκτός αυτών άλλα παραδοσιακά σιφνέικα φαγητά είναι η καπαροσαλάτα, οι ρεβιθοκεφτέδες, οι μελόπιτες, τα αμυγδαλωτά, τα παστέλια.

Διαδώστε το Εδώ ζεις