Η νησίδα με τη βαριά ιστορία που έχει μόνο μια σημαία, λίγους φαντάρους, και σε λίγο… και έναν πρόεδρο κόμματος. Εικόνες

Ο τόπος μας

Μαθαίνουμε ότι επιθυμία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, είναι να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, δηλαδή τις 20 ημέρες, γιατί τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τη συμπλήρωση 6 μηνών θα τις εξαγοράσει έναντι 810 ευρώ το μήνα, στο ιστορικό και ακριτικό νησάκι της Ρω.

Η Ρω ή Άγιος Γεώργιος, η αρχαία Ρώγη ή Ρόπη, βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου και σε απόσταση 5.600 μ. από τις τουρκικές ακτές. Το νησί χρησίμευε ως κρίκος στην αλυσίδα στρατιωτικών παρατηρητηρίων του Ροδιακού κράτους. Μικρό οχυρό αποτελούμενο από κεντρικό ορθογώνιο πύργο, αρχικά διώροφο, βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή μικρού λόφου.

Χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. Στα νεώτερα χρόνια ο θρύλος αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Λάμπρο Κατσώνη ως ορμητήριο. Εκεί βρίσκεται το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η ξακουστή Κυρά της Ρω, μοναδική κάτοικος του νησιού για πολλά χρόνια ύψωνε κάθε μέρα για δεκαετίες την Ελληνική σημαία, μέχρι το 1982 οπότε και απεβίωσε. Αντίγραφο του μνημείου βρίσκεται στη Μεγίστη.

Μια σημαία, μια γυναίκα και μια δοξασμένη ιστορία Νήσος Ρώ - Polis Magazino

Σήμερα κατοικείται ουσιαστικά από μικρό απόσπασμα του Ελληνικού Στρατού, το οποίο έχει ως κύριο μέλημα να υψώνει κάθε μέρα και να προστατεύει την Ελληνική σημαία, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της Κυράς της Ρω.

Η Νήσος Ρω, εκεί που έγινε το σοβαρό επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο είναι νησίδα που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και βρίσκεται μια ανάσα από τις τουρκικές ακτές.

Η νησίδα Ρω διαθέτει δύο παραλίες, τον Άγιο Γεώργιο και τη Στρογγύλη.

η-κυρά-της-ρω-η-θρυλική-νησιώτισσα-που