Ο κίνδυνος για τους επισκέπτες του Κάστρου της Αστυπάλαιας ήταν σοβαρός… Τμήματα του τείχους κατέρρεαν με ευνόητους κινδύνους για σοβαρά ατυχήματα…
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε ιδιαίτερα σημαντικές αναστηλώσεις που γίνονται περιμετρικά του κάστρου της Αστυπάλαιας, που αποτελεί σήμα- κατατεθέν για το ακριτικό νησί, την “Πεταλούδα του Αιγαλιου”, όπως αποκαλείται λόγω του σχήματος του νησιού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν αρμολόγημα και επίχριση των εξωτερικών τοιχίων του κάστρου, αφού προηγήθηκε αποκατάσταση με λιθοπλήρωση και νέα λιθοδομή σε τόξα, πρέκια, λαμπάδες, στέψη τοίχων.
Όμως απαιτείται να γίνει πλήρης μελέτη και για το εσωτερικό μέρος του κάστρου για να ενισχυθεί με τσιμεντοενέσεις και να θωρακιστεί σε όλα τα επίπεδα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει πραγματοποιηθεί πλήρης αποκατάσταση.
Η ιστορία του Κάστρου
Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του Κάστρο, πολύ διαφορετικό από τα καστέλια στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Λέγεται και κάστρο της Αστροπαλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι. Χτίστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα.
Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές, έχει ορατότητα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού.
Μέσα στο κάστρο βρίσκονται οι περίφημες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790). Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος γύρω από το οποίο αργότερα αναπτύχθηκε η Χώρα, σε πλάτωμα με έκταση 4 στρέμματα.
Η μοναδική είσοδος του κάστρου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του και οδηγεί στο εσωτερικό του μέσα από ένα χαμηλό, στεγασμένο με σταυροθόλια, χώρο. Η είσοδος ήταν χώρος εμπορικών συναλλαγών. Στο πρώτο κτίριο αριστερά από την είσοδο, βρίσκονταν το καφενείο, τόπος αναψυχής και κοινωνικής επαφής. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν δύο γειτονιές, της Παναγιάς του Κάστρου ή Ευαγγελίστριας και του Αϊ-Γιώργη ή «Γλυκαυλή». Φωτογραφίες edwzeis.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα