Μελέτη σοκ για την Πάρνηθα. Λύκοι…κατασπαράσσουν τα ελάφια. Και άγρια σκυλιά απειλούν τους ανθρώπους

Περιβάλλον

Νέα μελέτη, από τη ΜΚΟ Βιόσφαιρα με τη συμβολή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, καταγράφει την ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού των λύκων στο βουνό της Πάρνηθας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, συνολικά 11 κάμερες τοποθετήθηκαν κατά μήκος δασικών δρόμων.

Μετά από 1,5 χρόνο συστηματικής καταγραφής που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, γενετική και τροφική ανάλυση, κατάφεραν να έχουν την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη της επίδρασης των λύκων στον πληθυσμό και την κιν
Τα αρχικά συμπεράσματα δείχνουν πως αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θήρευσης του ελαφιού από τον φυσικό του εχθρό, τότε ο αυτόχθονας πληθυσμός των ελαφιών στο Εθνικό Πάρκο της Πάρνηθας θα μειωθεί σημαντικά.

Εξίσου σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται από τη μελέτη είναι το οξύ πρόβλημα των άγριων αδέσποτων σκυλιών που, σε αντίθεση με τους λύκους, απειλούν και τους ανθρώπους, ενώ έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους υβρίδια λύκου-σκύλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός των λύκων στην Πάρνηθα είναι ένας από τους πυκνότερους διεθνώς και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους αντίστοιχους σε άλλα μέρη της Ελλάδας με παρόμοια έκταση.

Ο ελάχιστος πληθυσμός τους στην περιοχή μελέτης υπολογίσθηκε σε 33 ζώα, ενώ παρατηρήθηκε επέκταση του πληθυσμού των λύκων ανατολικά του Εθνικού Πάρκου (Ε.Π.) προς την περιοχή Μαλακάσας, του Ωρωπού και στο Μήλεσι.
Επίσης καταγράφηκαν υβρίδια λύκου – σκύλου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πάρνηθας όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων στην περιοχή μελέτης.

Ο πληθυσμός των άγριων οπληφόρων υπολογίσθηκε για την άνοιξη 1.160 ελάφια περίπου και 980 αγριόχοιροι. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν στην έκταση συστηματικής καταμέτρησης των ελαφιών από τον Φορέα Διαχείρισης του Ε.Π. Πάρνηθας που υπολογίζεται σε 140 τ.χλμ. περίπου και δεν καλύπτουν όλη την έκταση της περιοχής μελέτης που υπερβαίνει τα 300 τ.χλμ.

Άγριοι αδέσποτοι σκύλοι

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη μελέτη αποτελούν τα αδέσποτα σκυλιά, αφού εκτός των άλλων, στην περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων σκύλων, στην δυτική Πάρνηθα, καταγράφηκαν και αναγνωρίσιμα υβρίδια λύκου-σκύλου.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η παρουσία μεγάλου αριθμού αστείρωτων αδέσποτων σκύλων αποτελεί δυνητικά εστία υβριδισμού σκύλων – λύκων όπως ήδη έχει καταγραφεί σε 2 κάμερες της Δυτικής Πάρνηθας. Η ενόχληση της πανίδας (μικρών ζώων και ελαφιών) στις περιοχές όπου συχνάζουν αγριόσκυλα και αδέσποτα είναι επίσης πολύ έντονη.
Η παράνομη απόρριψη σκυλιών και κουταβιών στην περιοχή της Δυτικής Πάρνηθας είναι πολύ συχνή.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι τεράστια η όχληση που προκαλούν στον πληθυσμό των ελαφιών, πέραν από τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους ανθρώπους. και προσθέτουν πως τα αδέσποτα που κάποιοι εγκατέλειψαν στην περιοχή, τρέφονται από υπολείμματα νεκρών ελαφιών που θηρεύουν οι λύκοι. Πολλές φορές τρώνε από πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση, οπότε καταλαβαίνετε το τεράστιο φορτίο παρασίτων που μεταφέρουν, καταλήγουν.

Σύνολο επισκέψεων 3,047 , Σήμερα 1