Θεωρείται ένα από τα πιο θορυβώδη έθιμα του τόπου μας…

Πολιτισμός

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενεγράφη ένα αρχαίο έθιμο στη Λέσβο.

Ο λαϊκός πολιτισμός μας, οι τελετές, οι γιορτές, οι παραδοσιακές τέχνες, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, παραδίδοντας στους νεότερους ένα βαθύ πολιτιστικό απόθεμα, που το διαμόρφωσαν ο μόχθος των ανθρώπων, η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη  η ανάγκη της ταυτότητας.

Ένας πλούτος, διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή, αποτέλεσμα συλλογικής δραστηριότητας, του μέτρου και  της αισθητικής, που φτάνει  ζωντανός στις μέρες μας, από τα βάθη του χρόνου και οφείλουμε να  τον αναδείξουμε, πιστοί στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ένα από τα πιο θορυβώδες έθιμα του καρναβαλιού που αναβιώνει την Κυριακή της αποκριάς είναι οι Κουδουνάτοι στο Μεσότοπο της Λέσβου, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ενεγράφη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Άνδρες όλων των ηλικιών δένουν πάνω τους κουδούνια βάφουν το πρόσωπό τους και ξεκινούν από τα σοκάκια του Μεσοτόπου κουνώντας τα κουδούνια τους και φτάνουν μέχρι την κεντρική πλατεία που είναι στημμένη η σκηνή του καρναβαλιού και διακόπτουν κάνοντας “Θόρυβο”.

Το έθιμο αυτό είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται την συγκεκριμένη μέρα τον Μεσότοπο για να δουν απο κοντά τους “κουδουνάτους”.