Σε αυτόν το ναό, που χρησιμοποιήθηκε και ως οπλοστάσιο, μαθήτευσε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Εικόνες

Πολιτισμός

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες & στις εορτάζουσες!

Βλέπετε το ναό του Αγίου Νικολάου στην κάτω πόλη του κάστρου Μονεμβασίας.

Αποτελεί μνημειακό κτίσμα της Β΄ Ενετοκρατίας. Κτίσθηκε σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, εντοιχισμένη στη δυτική όψη του, το 1703 με τη χορηγία του διακεκριμένου ιατρού και φιλόσοφου Ανδρέα Λικίνιου, στη θέση δύο παλαιότερων βυζαντινών ναών.

Τα κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία του μνημείου μαρτυρούν τις επιδράσεις της δυτικής αρχιτεκτονικής και παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, σημαντικές ομοιότητες με τους ναούς της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Ελκόμενου Χριστού στο κάστρο Μονεμβασίας, υποδεικνύοντας τη δραστηριότητα κοινού οικοδομικού συνεργείου στην περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας στη Μονεμβασία.

Κατά την περίοδο της Β΄ Οθωμανικής περιόδου (1715-1821) ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο, ενώ επί Καποδίστρια (1829) στέγασε το αλληλοδιδακτικό σχολείο της πόλης και δέχθηκε μία σειρά επεμβάσεων για τις ανάγκες της νέας του χρήσης.

Από το 1839 έως τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο, στο οποίο μαθήτευσε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Τους νεώτερους χρόνους φιλοξενούσε περιστασιακά πολιτιστικές δράσεις φορέων του τόπου και κυρίως τα Συμπόσια του Μονεμβασιώτικου Ομίλου.

 Τα τελευταία χρόνια ο ναός έχει ανακτήσει τη λειτουργική του χρήση.

Κατά την αρχαιολογική έρευνα που έγινε στον ναό από την Εφορεία, εντοπίστηκε στο εσωτερικό ανάμεσα στους πεσσούς του νοτιοανατολικού διαμερίσματος, ένας επιχωμένος τάφος. Ίσως ο Ανδρέας Λικίνιος τον ετοίμαζε για τα βαθιά του γεράματα, με την προοπτική ενός ειρηνικού τέλους. Μετά την παράδοση της πόλης στους Οθωμανούς (1715) οδηγήθηκε όμως ως σκλάβος στην Κωνσταντινούπολη όπου και απαγχονίστηκε.

Ο ναός συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.