Επιστήμονες: Αυτά τα τρία λαχανικά μπορούν να αναστρέψουν βλάβες στην υγεία από το κάπνισμα

Διατροφή

Η κατανάλωση αυτών των λαχανικών σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η κατανάλωση λαχανικών, όπως το σέλινο, τα καρότα και ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, όπως και τις βλάβες από το κάπνισμα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς αυτά τα συγκεκριμένα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από τη συσσώρευση ακρολεΐνης, η οποία προκαλεί ερεθισμό στους πνεύμονες και το δέρμα, με έντονη δυσάρεστη οσμή που είναι τοξική για διάφορους ιστούς. Η ακρολεΐνη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες τόσο στον καπνό του τσιγάρου όσο και στις εκπομπές αερίων από τα αυτοκίνητα.

Σε μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών οι ερευνητές ανέλυσαν πώς τα εν λόγω λαχανικά μείωσαν την τοξικότητα που προκαλεί η ακρολεΐνη. Τα ευρήματα δείχνουν πώς η οξειδωτική πίεση, που ασκείται από την ακρολεΐνη, μπορεί πράγματι να μειωθεί από τα λαχανικά.

Έρευνα των επιστημόνων σημειώνει πως αυτά τα λαχανικά επιτρέπουν την αποτοξίνωση αυξάνοντας τη δραστηριότητα του αντιοξειδωτικού ενζύμου. Τα αποτελέσματα των ερευνών υποδεικνύουν ότι αυτά τα λαχανικά μπορεί να παρέχουν προστασία έναντι της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την ακρολεΐνη, επειδή στο συκώτι τα λαχανικά βελτιώνουν τη μετατροπή της ακρολεΐνης σε υδατοδιαλυτό οξύ που εκκρίνει το σώμα, τονίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε μεταξύ 1 και 1/3 φλιτζάνι από τα συγκεκριμένα λαχανικά σε ημερήσια βάση, η οποία είναι μια εύκολη ποσότητα για να καταναλώνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Πηγή Journal of Nutritional Biochemistry.

Loading