Μία πεντακάθαρη παραλία με… παρέα σπάνια χελώνα και ένα πλοίο… φάντασμα

Ταξιδεύοντας...

Είναι η παραλία Βαλτάκι ή Σελινίτσα στη Λακωνία. Μία απέραντη παραλία με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά που περιβάλλονται από άμμο και βλάστηση, με ένα επιβλητικό ναυάγιο να δεσπόζει αραγμένο στην ακτή.

Εντυπωσιακό της χαρακτηριστικό το ναυαγισμένο πλοίο Δημήτριος” στην άκρη της παραλίας. Το εντυπωσιακό ναυάγιο «Δημήτριος» βρίσκεται από τις 23 Δεκέμβρη 1981 προσαραγμένο στην παραλία Σελινίτσας, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Γύθειο. Έχουν ακουστεί πολλοί μύθοι για το γνωστό και ως “πλοίο φάντασμα”. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ήταν ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής ή ακόμη ότι ήταν πλοίο φάντασμα αγνώστου ιδιοκτησίας. Η αληθινή ιστορία πίσω από το μύθο είναι τελείως διαφορετική για το επιβλητικό αυτό ναυάγιο που έχει γίνει πλέον κομμάτι της παραλίας και τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1980 το πλοίο κατέπλευσε εκτάκτως στο Γύθειο επειδή ο καπετάνιος του είχε ανάγκη να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής ασθένειας. Μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου, προέκυψαν οικονομικά προβλήματα με το πλήρωμα καθώς και διάφορα προβλήματα με τον κινητήρα, σε συνδυασμό με ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί από διάφορους δανειστές. Το πλήρωμα στη συνέχεια απολύθηκε και το πλοίο έμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Γυθείου. Τον Ιούνιο του 1981 το σκάφος εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θέση αλλά κηρύχθηκε επικίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου, ενώ συγχρόνως είχε πάρει κλίση προς τη δεξιά πλευρά από την εισροή υδάτων στα κύτη του.

Λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών το σκάφος παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιό του και ξεβράστηκε από τη θάλασσα στην παραλία της Σελινίτσας, βορειοανατολικά του Γυθείου στην περιοχή Βαλτάκι, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Εκεί το σκάφος εγκαταλείφθηκε χωρίς να έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την τύχη του. Το ναυάγιο προσελκύει πολύ κόσμο καθώς η επίσκεψη σε αυτό συνδυάζεται με μπάνιο στα καταγάλανα νερά της Σελινίτσας.

Σε αυτήν την παραλία μπορείτε να παρακολουθήσετε την χελώνα Loggerhead – ένα από τα πιο σπάνια ζώα στον πλανήτη Γη. Πλέουν εδώ για να γεννήσουν αυγά κοντά στη Σελινίτσα και να κάνουν ένα διάλειμμα από ένα μακρύ ταξίδι, καθώς και να δουν το βυθισμένο πλοίο “Δημήτρος”. Φωτό από ΑΡΧΕΛΩΝ

Σύνολο επισκέψεων 1,417 , Σήμερα 3