Εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 3ου αιώνα μ.χ Εικόνες

Πολιτισμός

Βλέπετε το ψηφιδωτό δάπεδο από το «Κτήριο των Μουσών», νοτιοδυτικά της αρχαίας αγοράς της Ήλιδας στην Ηλεία. Χρονολογείται στον 3ος αι. μ.Χ.

Στο αριστερό τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου απεικονίζονται τα σύμβολα του Ηρακλή και των δώδεκα άθλων του.

Στο κέντρο απεικονίζονται τα σύμβολα του Ηρακλή (ρόπαλο, φαρέτρα, τόξο και στεφάνι κισσού) περιβαλλόμενα από δακτύλιο με τους άθλους του ήρωα επίσης αποδιδόμενους με συμβολικό τρόπο, αριθμημένοι με τα γράμματα του αλφαβήτου από το Α ως το ΙΒ. Ο έβδομος κατά σειρά απεικονίζει τον άθλο της κόπρου του Αυγεία ο οποίος διαδραματίστηκε στην περιοχή της Ήλιδας. Η άμορφη μάζα παριστάνει την κόπρο και δίπλα σε αυτή το εργαλείο (δικράνι) που χρησιμοποίησε ο Ηρακλής.

Στο δεξί τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου απεικονίζονται τα σύμβολα του Απόλλωνα και των Μουσών.

Το κεντρικό θέμα απεικονίζει λύρα πλαισιωμένη με την επιγραφή ΑΠΟΛ-ΛΩΝ, περιγεγραμμένη σε κυκλικό διάχωρο. Τη λύρα περιβάλλει δακτύλιος αποτελούμενος από δέκα διάχωρα σε ακτινωτή διάταξη, με τα ονόματα και τα σύμβολα των εννέα Μουσών και της μητέρας τους Μνημοσύνης. Η όλη σύνθεση μας θυμίζει ευσύνοπτα και συμβολικά τις δυο ιδιότητες μεταξύ άλλων με τις οποίες ήταν γνωστός και λατρευόταν ο θεός Απόλλωνας, ως Κιθαρωδός και Μουσαγέτης (ηγέτης των μουσών). Φωτογραφίες από το υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σύνολο επισκέψεων 1,042 , Σήμερα 2