Επιστήμονες: Να, γιατί πρέπει να τρώτε λιγότερο κρέας. Αυτό που θα μάθετε θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε

Υγεία

Η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία σήμερα τρώμε κρέας και αλλαντικά έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα» (όπως το Glyphosate του Roundup).

Ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες και κυρίως κόκκινο κρέας, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και απώλεια της ζωής τους.

Η ποσότητα που συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ήταν από 200 γρ. και πάνω την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τρία μέτρια λουκάνικα ή έξι φέτες μπέικον ή μία μπριζόλα ημερησίως. Όσοι έτρωγαν καθημερινά αυτή την ποσότητα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πρωτεΐνες από άλλες πηγές.

Υπάρχει λύση; Σύμφωνα με την Greenpeace Greece, “φυσικά, και μάλιστα είναι φυσική: τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (εποχικά και τοπικά) και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών τουλάχιστον στο μισό (για αρχή)”.

Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχαν οι λόγοι υγείας ή οι ηθικοί λόγοι (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων, βιομηχανικός σταβλισμός, κοκ), η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος επιβάλλεται και από σοβαρότατους περιβαλλοντικούς λόγους: κατασπατάληση φυσικών πόρων, ρύπανση νερού και εδάφους, επιδείνωση κλιματικών αλλαγών, κοκ.

Ξέρετε ότι

Για να καλυφθεί η σημερινή ζήτηση σε κρέας και αλλαντικά εκτρέφονται παγκοσμίως περισσότερα από 1 δις γουρούνια, 19 δις κοτόπουλα και 1,4 δις βοοειδή.

  • Η μαζική εκτροφή βοοειδών ευθύνεται για το 80% των αποψιλωμένων περιοχών του Αμαζονίου.

  • Η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όσο ο τομέας των μεταφορών.

  • Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μόλις το υπόλοιπο 20% για ανθρώπινη κατανάλωση. Η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων).

  • Η ποσότητα νερού (403.000 λίτρα) που χρησιμοποιείται για να παράγουμε κρέας και γαλακτοκομικά που θα καταναλωθούν σε διάστημα ενός χρόνου ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει ντους 17 φορές την ημέρα ή 6.190 ντους το χρόνο.

  • Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία σε σύνολο 25 χωρών της Ε.Ε, ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 706 διώροφων λεωφορείων.