Είναι γνωστή η ευεργετική επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά…
Η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μέχρι και δύο ποτήρια την ημέρα συσχετίζεται με σαφή μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, ενώ αντίθετα η υπερκατανάλωση έχει δυσμενή αποτελέσματα, όπως επισημαίνει ο Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, δρ. Ηλίας Τσούγκος.
Σε μεγάλες ποσότητες το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στην καρδιά αφού ουσίες όπως η αιθανόλη και οι μεταβολίτες της, οι οποίες περιέχονται στα οινοπνευματώδη ποτά θεωρούνται υπεύθυνες για τις κυτταρικές βλάβες. Επιπρόσθετα, η διατροφή των αλκοολικών συνδέεται άμεσα με τις παρενέργειες των ποτών. Τροφές πτωχές σε βιταμίνες (π.χ. θειαμίνη), ιχνοστοιχεία (π.χ. σελήνιο) ή οινοπνευματώδη που περιέχουν κοβάλτιο ή μόλυβδο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του μυοκαρδίου.
Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τον κ. Τσούγκο, έγκειται στο ότι το αλκοόλ σχετίζεται με ποικίλες υπερκοιλιακές και κοιλιακές αρρυθμίες. Η πιο συχνή αρρυθμία είναι η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή που εμφανίζεται μετά από οξεία κατάχρηση οινοπνεύματος, χαρακτηριστικά σε περιόδους διακοπών, εξ ου και ο όρος “holiday heart”. Οι πιο επικίνδυνες όμως αρρυθμίες δημιουργούνται στο έδαφος των μεταβολών στη δομή και τις ηλεκτροφυσιολογικές ιδιότητες του μυοκαρδίου. Επίσης, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υποκαλιαιμία, υπομαγνησιαιμία) που είναι συχνές στους χρόνιους χρήστες αλκοόλ, δημιουργούν το υπόστρωμα για την εμφάνιση κοιλιακών αρρυθμιών.
Η επίπτωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι αυξημένη στους αλκοολικούς. Η συσχέτιση είναι δοσοεξαρτώμενη, με τους βαρείς αλκοολικούς να έχουν κατά 60% αυξημένο κίνδυνο. Σαν πιθανοί μηχανισμοί αναφέρονται η παράταση του διαστήματος QT που οδηγεί σε κοιλιακές αρρυθμίες, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η αδρενεργική υπερδραστηριότητα και η μείωση του τόνου του παρασυμπαθητικού συστήματος. Αντίθετα, άνδρες που καταναλώνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ (2-6 ποτά/εβδομάδα) διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν ή πίνουν σπανίως αλκοόλ.
Από πολλούς ειδικούς υποστηρίζεται ότι όσοι καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν, όμως δεν πρέπει να ενθαρρύνεται η έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ σε όσους δεν το συνηθίζουν. Συμπερασματικά, η μικρή – μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εν αντιθέσει με την κατάχρηση αλκοόλ που συνδέεται με αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας, αλλά και με άλλα νοσήματα όπως ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος και ο βίαιος θάνατος.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.