Μπορεί να μην έχουμε Halloween… Έχουμε κολοκύθες και θεωρούνται υπερτροφή για την υγεία μας

Διατροφή

Κάποιοι νομίζουν πως η κολοκύθα είναι μόνο για το Halloween… Οι επιστήμονες όμως έχουν άλλη άποψη η οποία στηρίζεται σε πολλές έρευνες που έχουν διανεργήσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει πλούσια θρεπτικά συστατικά τα οποία την μετατρέπουν σε υπερτροφή για την υγεία σας.

Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτουν μελέτες:

Είναι ωφέλιμη για την καρδιά

Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας. Επιπλέον, οι σπόροι της κολοκύθας περιέχουν φυτικές στερόλες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα. Περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, το οποίο επίσης είναι πολύτιμο για την καρδιολογική υγεία.

Χαρίζει καλή όραση

Περιέχει πολλά συστατικά που ωφελούν τα μάτια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες C, Ε και βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), που μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η βήτα-καροτίνη είναι ένα βασικό καροτινοειδές. Στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία έχει ζωτική σημασία για την υγεία των ματιών. Βοηθά επίσης τον αμφιβληστροειδή να απορροφά και να επεξεργάζεται τα φωτεινά ερεθίσματα.

Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Η κολοκύθα παρέχει μόλις 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αλλά και 3 γραμμάρια φυτικών (διαιτητικών) ινών που διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κατάλληλη για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, χωρίς να πεινάνε.

Για δυνατό μυοσκελετικό σύστημα

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία. Επίσης περιέχει και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά Καταναλώνουμε 5 έως 10 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας κάθε μέρα καθώς διεγείρουν τα νεφρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.

Έχει διουρητική δράση

Οι κολοκύθες είναι φυσικά διουρητικά και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και ανεπιθύμητων αποβλήτων από το σώμα, αφήνοντας σας ανανεωμένους και υγιείς.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Οι κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις που έχουν οι κολοκύθες οφείλονται στα πολύτιμα καροτενοειδή που περιέχουν. Αυτά έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από την οξείδωση (1). Επιπλέον, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος και το φολικό οξύ που περιέχουν συμβάλλουν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση.