Αν φας μία μπουκιά… θα κολλήσεις. Ήρθε η ώρα να το μάθει η Ευρώπη. Τα μυστικά που το κάνουν… λαχταριστό

Διατροφή

Όλη η Ελλάδα γνωρίζει πως πατρίδα του ρεβανί είναι η Βέροια… Καιρός να το μάθουν και στην Ευρώπη. Για αυτό κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος υποψηφιότητας ώστε το «Ρεβανί Βεροίας» να πιστοποιηθεί με το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ο φάκελος βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή, βάσει της πολιτικής της Ε.Ε. για την ποιότητα και την προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων, με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση και την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προστασία της ταυτότητας για το συγκεκριμένο προϊόν ενώ κριτήριο αποτελεί η απόκτηση προστιθέμενης αξίας στην αγορά και η αναγνώριση από την πλευρά του καταναλωτή.

Στην πόλη της Βέροιας, η ιστορία παραγωγής του γλυκού ξεκινάει στα χρόνια της τουρκοκρατίας, από το 1886, από μια επιχείρηση γαλακτοπωλείου στο κέντρο της Βέροιας που πωλούσε κυρίως γιαούρτι αλλά και σιροπιαστά γλυκά. Η συνταγή του δόθηκε από κάποιον Τούρκο και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά ως τις ημέρες μας… σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Η βάση του υπέροχου και πραγματικά απολαυστικού ρεβανί είναι το γιαούρτι και το σιμιγδάλι που θα πρέπει να είναι μισό λεπτό και μισό χοντρό. Τα υλικά πρέπει να είναι εκλεκτά, το γιαούρτι δυνατό και πρόβειο και το σιρόπι βαρύ…

Ο τρόπος σιροπιάσματος ιδιαίτερος αφού θέλει να γίνεται αργά αργά… Επίσης ένα ακόμα μυστικό είναι ότι τη ζύμη του γλυκού μόλις μπει στο ταψί πρέπει να έχει ύψος περίπου 2-2,5 δάκτυλα και να κάνει φουσκάλες. Ο φούρνος πρέπει να είναι ζεστός και το σιρόπι ζεστό ενώ το ρεβανί πρέπει να είναι κρύο.

Διαδώστε το Εδώ ζεις