Στρέφουν την καραμπίνα και σε σπάνια πουλιά που “προστατεύονται” σε υγρότοπους. Τι αποκαλύπτει έρευνα

Περιβάλλον

Έρευνα, που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», διαπιστώνει ότι προστατευόμενα είδη πουλιών θηρεύονται παράνομα στο Δέλτα του Έβρου. Όπως επισημαίνεται, οι κυνηγοί φαίνεται ότι είναι απρόθυμοι να αποφύγουν τους πυροβολισμούς στα προστατευόμενα είδη, αρνούμενοι να συμμορφωθούν στο νόμο αφού, πολλές φορές, κυνηγούν παρανόμως ακόμη και το βράδυ, όταν πρακτικά είναι αδύνατη η ταυτοποίηση των ειδών.

Μάλιστα, από την έρευνα διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των πυροβολισμών “πέφτει”, από μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα που είναι το νόμιμο τέλος της κυνηγετικής δραστηριότητας έως και τρεις ώρες αργότερα. Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους για τα διαχειμάζοντα πτηνά στην Ελλάδα και ο πιο δημοφιλής μεταξύ των κυνηγών υδρόβιων πτηνών καθώς το κυνήγι επιτρέπεται περίπου στο 70% του Εθνικού Πάρκου.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο μέσος αριθμός κυνηγών την ημέρα ήταν περίπου 100, με τον καθένα να πυροβολεί κατά μέσο όρο 2,5 πουλιά καθημερινά. Η συνολική συγκομιδή υδρόβιων πουλιών αντιστοιχούσε στο 1,3% του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών. Για τις χήνες, αυτό το ποσοστό ήταν έξι φορές υψηλότερο (8,7%), ενώ για πάπιες μόνο και τα προστατευόμενα είδη ήταν 1,2% και 1,4% αντίστοιχα.

Οικολόγοι Πράσινοι: Απαγόρευση των μολύβδινων βλημάτων από τους κυνηγούς σε περιοχές υγροτόπων

Οι χήνες πυροβολήθηκαν πιο συχνά από το αναμενόμενο, ενώ οι πάπιες και τα προστατευμένα είδη πυροβολήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό τους στο Δέλτα Έβρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον για τα προστατευόμενα είδη δεν παρατηρήθηκε καμία προσπάθεια αποφυγής θήρευσής τους. Συνολικά, ελέγχθηκαν 319 κυνηγοί και 1102 υδρόβια πτηνά από 16 είδη που βρέθηκαν στις τσάντες με τα θηρεύματά τους. Τα πιο συχνά πυροβοληθέντα είδη ήταν το κιρκίρι, η πρασινοκέφαλη πάπια και η ασπρομετωπόχηνα ενώ από τα προστατευόμενα είδη, στο «στόχαστρο» των κυνηγών ήταν η «Βαρβάρα» αλλά και οι σταχτόχηνες ή οι κοκκινόχηνες.