Επιστήμονες προς γυναίκες: Προσοχή, αυτές οι βιταμίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάγματα στο ισχύο

Υγεία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κατάγματα ισχίου, που είναι γνωστά και ως κατάγματα του γοφού, είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία επισημαίνουν ότι περίπου 18.000 άτομα το χρόνο στην Ελλάδα υφίστανται τέτοια κατάγματα και ο αριθμός τους αυξάνεται περίπου 3% κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Είμαι μία απόδειξη ότι ο ασθενής πάσχει από οστεοπόρωση και θεωρείται το πιο επικίνδυνο και απειλητικό από τα κατάγματα για τη ζωή του ασθενούς.

Μελέτη επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες βιταμινών Β6 και Β12 αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Ερεύνησαν δεδομένα για 75.864 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και η μελέτη διήρκησε 20 έτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου ήταν υψηλότερος στις γυναίκες με υψηλότατη πρόσληψη και των δύο βιταμινών από συμπληρώματα και όχι από τη διατροφή, η οποία άγγιζε το 50% σε σύγκριση με γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη αυτών. Σε όσες λάμβαναν μέτρια ποσότητα και των δύο βιταμινών, ο κίνδυνος δεν ήταν σημαντικά αυξημένος. Ανέφεραν δε ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η λήψη μόνο της Β12 αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου.

Οι μελετητές θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες της πρόσληψης υψηλών ποσοτήτων της βιταμίνης Β6. Ενδεχομένως, για παράδειγμα, οι υψηλές δόσεις να προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα, όπως αταξία (η οποία επηρεάζει τον συντονισμό των μυών), και μειωμένο μυϊκό τόνο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να καταστήσουν τις πτώσεις πιθανότερες και συνεπώς να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β-6 μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια οστού, εξουδετερώνοντας τη ρυθμιστική επίδραση των οιστρογόνων στους υποδοχείς των στεροειδών.

Σύνολο επισκέψεων 1,240 , Σήμερα 2