Δύσκολα να την εντοπίσουν… Η Παναγιά – καταφύγιο των κατοίκων από τους διωγμούς. Βίντεο

Ο τόπος μας

Ένας απόκρημνος τόπος, που οι ιδιαίτερες πολεμικές συνθήκες ανάγκασαν τους προγόνους μας, κατά τον 18ο αιώνα να το διαμορφώσουν σε καταφύγιο σκαμμένο στο βράχο, με δαιδαλώδεις διαδρόμους και αλληλοσυνδεόμενα δωμάτια με λατρευτικούς χώρους και χώρους κατοικίας.

Ο λόγος για την Παναγία των Καταφυγίων που χτίστηκε το 1782 και είναι από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία της πατρίδας μας. Bρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως του Δερβενίου Κορινθίας, επί της οδού που οδηγεί στο ορεινό Σαραντάπηχο. Από τον κεντρικό δρόμο και σε υψόμετρο 700 μέτρων ένα απότομο φιδιόσχημο μονοπάτι με σκαλισμένα στους βράχους σκαλοπάτια κατεβαίνει την πλαγιά και οδηγεί προς το μικρό ξωκλήσι το οποίο είναι κτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου βάθους 40 μέτρων.

Η περιοχή είναι γεμάτη από δυσπρόσιτες σπηλιές και απόκρημνα βράχια όπου είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των κατακτητών και από την οποία πήρε και το όνομα της η εκκλησία. Με τα χρόνια ανακαινίστηκε, ανακατασκευάστηκαν τα παλιά κελιά και έγινε σύνδεση με λαξευμένες στοές όλων των εσωτερικών χώρων της. Το 1969 σκαλίστηκαν στους βράχους σκαλοπάτια που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο.

Δείτε ένα όμορφο βίντεο από το haanity