Εδώ γίνονταν αγώνες φωνασκώντων, παντομίμων, κωμωδών, τραγωδών… Η πολιτιστική κληρονομία μας

Πολιτισμός

Στη φωτογραφία είναι το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης στην Πρέβεζα, που βρίσκεται στην περιοχή του προαστείου της αρχαίας πόλης, εκτός των τειχών. Κατασκευάστηκε στην πλαγιά ενός λόφου και για την καλύτερη προστασία του από σεισμούς.

Μαζί με το Στάδιο και το Γυμνάσιο, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, αποτέλεσε μέρος του οικοδομικού προγράμματος του Οκταβιανού Αυγούστου στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αγώνων των Ακτίων.

Πρόκειται για εντυπωσιακό οικοδόμημα, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. μαζί με άλλα δημόσια κτήρια της πόλης. Λειτουργούσε κυρίως κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα. Μάλιστα, κατάλογοι ακτιονικών, που έχουν βρεθεί στο τέμενος του Απόλλωνα, αναφέρουν ότι στο θέατρο πραγματοποιούνταν αγώνες ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, φωνασκών, αυλητών και παντομίμων.

Στο μνημείο, που παρουσίαζε πολλά προβλήματα λόγω της κατάστασης διατήρησής του, υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.