Δύτες από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για την Ελλάδα… Μεγάλο το ενδιαφέρον για καταδύσεις στα ναυάγια

Ο τόπος μας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των δυτών ανά τον κόσμο για να επισκεφτούν και να εξερευνήσουν τα ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων στις ελληνικές θάλασσες. Είναι γεγονός ότι τα εγκαίνια του υποθαλάσσιου Μουσείου στη νησίδα Περιστέρα της Αλοννήσου, το καλοκαίρι του 2020, αύξησε την επιθυμία καταδυτών να βιώσουν τον ιστορικό τουρισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα οι δύτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη απόφαση απόδοσης 91 ναυαγίων πλοίων και αεροπλάνων στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα, η κατάδυση σε ναυάγια απαιτούσε μια πολύπλοκη, χρονοβόρα διαδικασία, που περνούσε μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού για την έκδοση άδειας. Την ίδια ώρα υπήρχε και παράβολο που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ την ημέρα για τον ενδιαφερόμενο. Το μεγαλύτερο όμως εμπόδιο ήταν η διαδικασία αδειοδότησης, αφού αυτή μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες!
Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, απελευθερώνονται για τα αδειοδοτημένα καταδυτικά κέντρα τα συγκεκριμένα ναυάγια.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι δύτες, πολλά από τα ναυάγια που βρίσκονται στην κατάλογο των 91 ναυαγίων πλοίων και αεροπλάνων που αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, από 90 μέχρι και 130 ακόμη μέτρα, και εκτιμάται πως θα προσελκύσουν συγκεκριμένη μερίδα του καταδυτικού τουρισμού, εξειδικευμένους δύτες. Γι’ αυτό και θεωρούν πως αν υπάρξει «άνοιγμα» και ναυαγίων που βρίσκονται σε ρηχά νερά -μέχρι 5 με 10 μέτρα- θα μπορέσει να πάει ένα ευρύτερο κοινό.

Αποβατικό Α6 ή Α20, Μπάλος, Κρήτη (φωτ.: ΥΠΠΟΑ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας διαθέτει ένα ακόμη καταδυτικό προτέρημα. Στην Ελλάδα έχουμε και το σημαντικό πλεονέκτημα της μεγάλης ορατότητας στα νερά μας. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες θάλασσες, όπως για παράδειγμα αυτές της βόρειας Ευρώπης, όπου σε ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η υποβρύχια ορατότητα είναι πολύ χαμηλή. Μια φωτογραφία ενός ναυαγίου στις ελληνικές θάλασσες μπορεί πολύ εύκολα να κυκλοφορήσει σε ένα ξένο περιοδικό και να εντυπωσιάσει! Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Σύνολο επισκέψεων 565 , Σήμερα 1