Το πρώτο “φάρμακο” της ημέρας… Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας με αυτή την καθημερινή συνήθεια…

Υγεία

Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας, χωρίς καφέ; Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πίνει έστω έναν καφέ την ημέρα. Αν ανήκετε, λοιπόν, σε αυτή την κατηγορία, δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας, πίνοντας καθημερινά το αγαπημένο σας ρόφημα:

1. Εθίζεστε στην καφεΐνη. Μάλιστα, με τον χρόνο ο εθισμός γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, όταν δεν πίνετε καφέ, η ενέργειά σας να πέφτει, να αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε, μπορεί να έχετε πονοκέφαλο ή να νιώθετε κουρασμένοι και άκεφοι.

2. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων παθήσεων. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια καθημερινά), συνδέεται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες, αλλά και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, νόσου του Πάρκινσον, άνοιας, κίρρωσης του ήπατος και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος και του ενδομητρίου.

3. Μειώνει την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, δρ. Stecen Reisman, πίνοντας καφέ κάθε μέρα, θα νιώσετε πιο ενεργητικοί καθώς η καφεΐνη αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Επίσης, έρευνα του Archives of Internal Medicine, όσοι καταναλώνουν έναν ή περισσότερους καφέδες την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη.

4. Βοηθά στην απώλεια κιλών. Σε αυτή την περίπτωση ο καφές μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος βελτιώνοντας τη φυσική απόδοση στην αερόβια άσκηση. Επιπλέον, βοηθά το σώμα σας να απορροφά και να καίει λιπαρά οξέα. Αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτό δε σημαίνει πως  καφές κάνει θαύματα, απλά λειτουργεί ενισχυτικά, αφού για την απώλεια βάρους χρειάζεται σωστή διατροφή και γυμναστική.

Εθισμός στην καφεΐνη: 5 ανησυχητικά συμπτώματα | Typosthes

5. Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος. Όπως αναφέρει σχετική έρευνα, οι ενήλικες που πίνουν έναν ή περισσότερους καφέδες καθημερινά έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κακοήθες μελάνωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτήν την ιδιότητα του καφέ στην υψηλή συγκέντρωση που έχει σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά.

6. Βοηθά στη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες, ο καφές επιτρέπει στο μυαλό να εργαστεί με έναν πολύ πιο αποδοτικό και έξυπνο τρόπο. Συγκεκριμένα, με τον καφέ, λίγο πολύ, όλες οι λειτουργίες του οργανισμού «ξυπνούν»: ο χρόνος αντίδρασης, η επαγρύπνηση, η προσοχή, η λογική σκέψη, οι περισσότερες δηλαδή πολύπλοκες λειτουργίες που συνδέονται με τη νοημοσύνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καφεΐνη βοηθά στην εδραίωση των μακροχρόνιων αναμνήσεων στους ανθρώπους.

7. Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις: Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη ενισχύει την ταχύτητα, τη δύναμη, την ισχύ και την αντοχή. Ένας γενικός κανόνας είναι πως δύο φλιτζάνια καφέ περίπου 60 λεπτά πριν από την άσκηση, θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων.

8. Νευρικότητα: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πανικό, ανήσυχο ύπνο, αϋπνίες, εξάρτηση από την καφεΐνη. Όταν σταματούν την κατανάλωση καφέ, πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν συμπτώματα στέρησης, τα οποία περιλαμβάνουν δυνατούς πονοκεφάλους, κούραση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αδυναμία συγκέντρωσης.

9. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση: Ο καφές μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πρόκειται όμως συνήθως για παροδική αύξηση που δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Σύνολο επισκέψεων 4,340 , Σήμερα 1