Οι 26 ασθένειες που θεραπεύει η άσκηση. Πόσα λεπτά την εβδομάδα είναι ιδανικά. Όχι περισσότερα…

Υγεία

Οι επιστήμονες είναι σαφείς και αποδεικνύεται από δεκάδες μελέτες ερευνητών: η άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία κατά πολλών ασθενειών.

Μέσα από τις έρευνες σε χιλιάδες ανθρώπους θεωρούν ότι ιδανικά τα 300 λεπτά την εβδομάδα άσκησης, είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή σε 26 κατηγορίες ασθενειών! Από την κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, τη σχιζοφρένεια, την άνοια, το πάρκινσον, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την παχυσαρκία, την υπερλιπιδιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη τύπου 2, τα καρδιαγγειακά, τις χρόνιες πνευμονοπάθειες, το άσθμα, την οστεοπόρωση, την οστεοαρθρίτιδα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν από 230.000 άτομα τη σχέση τους με το τρέξιμο και τις πιθανότητες θνησιμότητας από πολλές κατηγορίες ασθενειών καρκίνου και καρδιοαγγειακών. Διαπίστωσαν ότι όσοι και όσες ασχολούνταν συστηματικά με το τρέξιμο, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις, και 23% από καρκίνο, σε σχέση με τα άτομα που δεν έτρεχαν. Οι έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και μια φορά τρέξιμο την εβδομάδα, είναι πολύ καλύτερο από άτομα που δεν τρέχουν καθόλου. Παραδόξως, επισημαίνουν οι ερευνητές, μεγαλύτερη συχνότητα άσκησης δεν σχετίζεται απαραίτητα με εντυπωσιακότερα οφέλη στην υγεία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αναφέρει ότι οι ενήλικες πρέπει να ασκούνται – όχι απαραίτητα με το τζόκινγκ- τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, με άσκηση χαμηλής ή μεσαίας έντασης. Ιδανικά είναι τα 300 λεπτά την εβδομάδα άσκησης. Για δε τα παιδιά και τους εφήβους πρέπει να ασκούνται 60 λεπτά την ημέρα και όλες τις ημέρες τις εβδομάδας.

Έχει καταγραφεί επίσης ότι η άσκηση σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής. Τα άτομα που ασκούνται συστηματικά, ζουν καλύτερα και περισσότερο, κατά 3 περίπου έτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.