Είναι… θησαυροί. Μία μοναδική συλλογή από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους ζωγράφους

Εμπνεύσεις... τέχνης

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου του 2023 μία ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής».

Τα έργα που παρουσιάζονται, προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και περιλαμβάνουν έργα φιλελληνικής ζωγραφικής με ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό, έργα που συνθέτουν μια συνοπτική τοιχογραφία της νεότερης Ελλάδας μέσα από το φίλτρο του εικαστικού φιλελληνισμού.

Είναι φιλοτεχνημένα από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα που συνδέθηκαν με το φιλελληνικό κίνημα, στα οποία οι δημιουργοί αποτύπωσαν τη γη της Ελλάδας, τους πρωταγωνιστές του 1821, τα γεγονότα και τις πράξεις ηρωισμού, αυτοθυσίας και γενναιότητας που συνδέονται με τον αγώνα και την πρώτη περίοδο της Ανεξαρτησίας.

Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rørbye.

Η Συλλογή είναι πλήρης, καθώς περιλαμβάνει και παραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού Φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτές οι ελληνικές τοπιογραφίες συνετέλεσαν ώστε η ιδανική Ελλάδα των Ευρωπαίων να αποκτήσει εδαφικότητα.

Filippo Agricola (1795–1857) «Η Σουλιώτισσα», 1831, ελαιογραφία σε καμβά

Το πρώτο έργο «Άποψη του Πόρου», περ. 1838, ελαιογραφία σε καμβά, είναι του Carl Rottmann (1797–1850)

Διαδώστε το Εδώ ζεις