Προσοχή αυτή την εποχή… Τι να κάνετε, καθημερινά, για να προστατεύσετε την υγεία σας από ιώσεις

Διατροφή Υγεία

Κάθε χρόνο, με τα πρώτα κρύα, παρατηρούνται και τα πρώτα κρούσματα των εποχικών ιώσεων, όπως της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος κ.ά. Οι ιώσεις αυτές, προσβάλλουν, κυρίως, το αναπνευστικό σύστημα. Οι συνεχείς και απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του φθινοπώρου, αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης. Ταυτοχρόνως, η μη ισορροπημένη διατροφή, η κόπωση και η αυξημένη υγρασία συνιστούν επιπρόσθετους παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους η συχνότητά των ιώσεων αυξάνεται το χειμώνα είναι η πτώση της θερμοκρασίας, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και προστασίας. Οι περισσότερες ιώσεις μεταδίδονται με άμεση επαφή ή αερογενώς (με σταγονίδια που «εκπέμπουν» οι ασθενείς με την αναπνοή τους, το φτέρνισμα ή το βήχα) και σπανιότερα με άλλες οδούς.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενισχύετε, καθημερινά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι  των ιώσεων:

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικός ο ποιοτικός ύπνος. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου. Το μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να αφορά σε συνεχή ύπνο τη νύχτα. Υπάρχουν δεδομένα και για ευεργετικά αποτελέσματα της σιέστας, της μεσημβρινής, δηλαδή ανάπαυσης που συνοδεύεται συνήθως από σύντομο ύπνο, περίπου 15 με 30 λεπτά.

Η ελαχιστοποίηση του καθημερινού άγχους αποτελεί επιπρόσθετο ζητούμενο. Άγχος σημαίνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το επινεφρίδια. Αν αυτό ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανοσιακή μας απάντηση. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά είναι επίσης πολύ ευεργετική.

Υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας. Η πρόσληψη φυτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο, έχει δειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ιώσεων αλλά και τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία. Τα εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια και πορτοκάλια, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Διατροφή vs ιώσεις: Οι καλύτερες επιλογές για δυνατό ανοσοποιητικό

Άλλη υψηλής αξίας τροφή είναι το γιαούρτι, καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά το εντερικό μικροβίωμα και να συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης και στη μείωση της φλεγμονής.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν «μαγικά» ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος που θα αποτρέψουν τις ιώσεις. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αλλαγές με ευεργετικά οφέλη που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ειδικά για το φθινόπωρο που διανύουμε και τον χειμώνα που έρχεται.

Σύνολο επισκέψεων 4,200 , Σήμερα 1