Με “δωρεές” επιχειρούν να παρακάμψουν τη λίστα των ατόμων που έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο…

Υγεία

Συνήθως σε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις κάποιοι πλούσιοι και επώνυμοι κάνουν τα πάντα για να παρακάμψουν τις διαδικασίες… Αυτό συμβαίνει και τώρα για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Οι δόσεις του εμβολίου είναι ακόμα λιγοστές, και έτσι η λίστα με εκείνους που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι σαφής: Πρώτα εμβολιάζονται οι υγειονομικοί και όσοι ζουν σε γηροκομεία και μετά οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής και εκείνοι με χρόνια προβλήματα υγείας. Όλοι οι υπόλοιποι, θα πρέπει να περιμένουν…

Όμως, για κάποιους  που έχουν χρήμα και δύναμη, οι κανόνες δεν ισχύουν… Έτσι, στις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο είναι γνωστό, κάποιοι κάνουν τα πάντα για να «σπάσουν» την ουρά και να εμβολιαστούν πριν από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο δρ Εχσάν Αλί, της Beverly Hills Concierge Doctor, που έχει για πελάτες διασημότητες, αποκάλυψε στους Los Angeles Times, ότι ένας πελάτης του τον ρώτησε πως «εάν κάνω μία δωρεά 25.000 δολαρίων στο Cedars-Sinai Medical Center, θα μπορέσω να μπω στην ουρά;»

Υπ. Υγείας: Οδηγίες Υπ. Υγείας για χορήγηση εμβολίου πνευμονιόκοκκου

Οι αρχές ανησυχούν ότι λόγω της σπανιότητας των εμβολίων, ενδεχομένως να δημιουργηθεί μία μεγάλη μαύρη αγορά, καθώς άτομα που έχουν καλές διασυνδέσεις στη βιομηχανία της υγείας ενδεχομένως να εξασφαλίσουν μερικές δόσεις για συγγενείς, φίλους ή… όποιον πληρώνει τα περισσότερα.

Όσο για τους γιατρούς των πλουσίων, τους λεγόμενους «concierge doctors», που χρεώνουν έως και 25.000 δολάρια το χρόνο για να είναι διαθέσιμοι 24 ώρες, αυτοί ήδη δουλεύουν πυρετωδώς για να βάλουν τους πελάτες τους ψηλά στη λίστα των εμβολιασμών.

Πρώτο μέλημά τους είναι να δείξουν ότι οι πελάτες τους έχουν επιβαρυμένο ιστορικό και άρα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Και την ίδια στιγμή, ψάχνουν στην αγορά για τα ειδικά ψυγεία που αποθηκεύουν τα εμβόλια της Pfizer στους -70 βαθμούς Κελσίου. «Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια», λέει ο γιατρός των διασήμων.