Επιστήμονες: Η ηλιοθεραπεία βοηθά τις γυναίκες να ζουν περισσότερο… Υπάρχουν και κίνδυνοι

Υγεία

Ο βελτιωμένος καιρός και οι εξασθενημένοι άνεμοι, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες κολύμβησης στις περισσότερες παραλίες της χώρας μας. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, είναι πολύ υψηλός και ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), κατά τις μεσημεριανές ώρες. Σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας, απαιτείται η ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο, σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr.

Κάθε καλοκαίρι οι γιατροί προειδοποιούν, ιδιαίτερα τις γυναίκες για τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας και τις καλούν να μην μένουν εκτεθειμένες στον ήλιο για πολλές ώρες. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν αμφισβητείται ότι η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει κακές επιδράσεις στην υγεία μας, ενώ συνδέεται και με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι οι πιο γνωστές παθήσεις είναι τα καρκινώματα του δέρματος (επιθηλιώματα) που όμως δεν απειλούν συνήθως τη ζωή του πάσχοντα, καθώς και ο επιθετικός καρκίνος, το μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους και σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο. Προέρχονται όλοι οι καρκίνοι του δέρματος από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο, αλλά παίζουν ρόλο και πολλοί άλλοι παράγοντες (χρώμα δέρματος, κληρονομικότητα, είδος έκθεσης, ύπαρξη δυσπλαστικών σπίλων κ.α).

Έχει ο ήλιος και ευεργετικές ιδιότητες

Πέραν των ψυχολογικών θετικών συνεπειών της ηλιοθεραπείας, ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση βιταμίνης D από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιταμίνη D δρα στη διαμόρφωση και διατήρηση υγιών οστών και ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας. Η έλλειψη αυτής προκαλεί παθήσεις όπως οστεοπόρωση, ενώ η βιταμίνη D συντελεί στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Επίσης, υπάρχουν δερματολογικές παθήσεις που βελτιώνονται αισθητά με την ηλιοθεραπεία, όπως οι περισσότερες περιπτώσεις ψωρίασης, η ατοπική δερματίτιδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Ηλιοθεραπεία και Σολάριουμ: Παγίδες του ήλιου, φυσικού και ...

Παράλληλα, έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Lund, καταγράφει ότι ειδικά οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία έχουν μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, από εκείνες που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που λένε «όχι» στον ήλιο ζουν από 0,6 έως και 2,1 χρόνια λιγότερο και όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, αποτελεί κύρια αιτία θανάτου!

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέταζαν για 20 ολόκληρα χρόνια συνολικά 29.518 γυναίκες από τη Σουηδία. Αρχικός τους στόχος ήταν να εξετάσουν τους κινδύνους γύρω από τα μελανώματα, ωστόσο, έμειναν έκπληκτοι από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν.

Μεταξύ άλλων βρήκαν ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, ενώ ο καθηγητής ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας υποστήριξε ότι το να αποφεύγει κανείς τον ήλιο, έχει τόσο άσχημη επίδραση στην υγεία, όσο το κάπνισμα.

Έγκαυμα από ηλιοθεραπεία: 10 τρόποι να ανακουφιστείτε - Karfitsa.gr

Συγκεκριμένα, στην έρευνα αναφέρεται πως: «Οι γυναίκες που συνηθίζουν να εκτίθενται ενεργά στην ηλιακή ακτινοβολία αντιμετώπιζαν μικρούς κινδύνους να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με τον καρκίνο, σε σχέση με όσες απέφευγαν τον ήλιο. Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης επιβίωσής τους, όμως, αυξήθηκαν τα ποσοστά καρκίνου στις γυναίκες αυτές».

Παράλληλα, προστίθεται: «Οι γυναίκες που δεν κάπνιζαν και απέφευγαν την ηλιακή ακτινοβολία είχαν προσδόκιμο ζωής ίδιο με τις γυναίκες που κάπνιζαν και οι οποίες έμεναν περισσότερο από όλες κάτω από τον ήλιο, γεγονός που δείχνει ότι η αποφυγή του ήλιο είναι αιτία θανάτου και έχει ίδια βαρύτητα με το κακό που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό».