Το “θαύμα” της φύσης… Εδώ είναι η παγκόσμια «πρωτεύουσα» σπάνιων πουλιών σε υγρότοπους…

Ο τόπος μας

Σε μια μικρή έκταση, η φύση στις Πρέσπες συγκεντρώνει πάνω από το 50% της βιοποικιλότητας όλης της Ελλάδας και μαγεύει όποιον την αντικρίσει! Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για ένα «θαύμα» της φύσης…

Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, μαζί με τα γύρω βουνά, σχηματίζουν έναν φυσικό παράδεισο από αυτούς που δεν συναντάς συχνά. Δεν είναι μόνο το επιβλητικό τοπίο που κάνει αυτό το μέρος να ξεχωρίζει. Πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφιβίων και θηλαστικών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, εντοπίζονται και στις Πρέσπες, ενώ από τα 23 είδη ψαριών που φιλοξενούνται εδώ, τα εννέα είναι ενδημικά, δηλαδή συναντώνται μόνο στις Πρέσπες και πουθενά αλλού.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η περιοχή των Πρεσπών είναι η παγκόσμια «πρωτεύουσα» ενός από τα πλέον εμβληματικά είδη πουλιών των υγροτόπων: του αργυροπελεκάνου. Στη Μικρή Πρέσπα ζει η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων του κόσμου, αποτελούμενη από 1.200 περίπου ζευγάρια, όπως σημειώνει η WWF Ελλάδας.

Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα είναι δυο λίμνες που διοικητικά τις μοιράζονται τρεις χώρες, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα. Ωστόσο το νερό αλλά και οι κάτοικοι του, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μοναδική ορνιθοπανίδα και τον πλούτο των ψαριών του γλυκού νερού, δεν αναγνωρίζουν σύνορα.

Σύνολο επισκέψεων 403 , Σήμερα 1