Έρευνες επιστημόνων στους χειμερινούς κολυμβητές… Γιατί… “τα έχουν τετρακόσια”

Υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό έχει χαρακτηριστεί ως μια πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη, όμως θα μπορούσε να βοηθήσει και στην επιβράδυνση της άνοιας; Οι επιστήμονες που μελετούν χειμερινούς λουόμενους έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι.

Πρόκειται για ένα μη συνηθισμένο χόμπι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι υπαίθριες πισίνες και οι λέσχες κολύμβησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρουν κατακόρυφη αύξηση συνδρομών. Τώρα οι ερευνητές προτείνουν ότι οι τακτικές παγωμένες βουτιές θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην αναζήτηση για τη θεραπεία της άνοιας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ μελέτησαν χειμερινούς λουόμενους στην υπαίθρια, μη θερμαινόμενη πισίνα Parliament Hill Lido του Λονδίνου και διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που εκτίθεντο σε κρύο νερό, το σώμα τους παρήγαγε μια πρωτεΐνη, η οποία εκτιμάται ότι επιβραδύνει την άνοια.

 

Η έρευνα επισημαίνει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν την παραγωγή μιας «πρωτεΐνης ψυχρού σοκ» που ονομάζεται RBM3. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη επιτρέπει στις συνάψεις του εγκεφάλου να αναδημιουργήσουν τις χαμένες συνδέσεις, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι εγκέφαλοι των ζώων που ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα διεγείρει την παραγωγή της πρωτεΐνης RBM3, μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της άνοιας, γεγονός που θα ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το psychologynow.gr

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/egkefalos/astheneies-egkefalou/9657-i-kolymvisi-se-kryo-nero-dinei-elpida-stin-epivradynsi-tis-anoias.html?fbclid=IwAR0sNpLnKFF7_X2_M7J0aLTUffHDQM-XF1BMbDSSSCYT_B9BNKqF2Yo3Zc0