Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες με τον χειρότερο κυκλώνα των τελευταίων 51 χρόνων που “χτύπησε” την Ελλάδα

Περιβάλλον

Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων μετά την επέλαση του Ιανού, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα πλήττουν τη χώρα, τα οποία μάλιστα παρουσιάζουν ομοιότητες με τους τροπικούς και τους εξωτροπικούς κυκλώνες. Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, γενικά στη Μεσόγειο τέτοιου είδους βαρομετρικά συστήματα εμφανίζονται κατά μέσο όρο 1.5 φορές ανά έτος, δηλαδή μπορούμε να έχουμε 1 ή 2 Μεσογειακούς Κυκλώνες μέσα σε ένα έτος και άλλα έτη να μην δημιουργηθούν. Ειδικότερα στην περιοχή της Ελλάδας, από το 1982 έχουν καταγραφεί 6 Μεσογειακοί Κυκλώνες, εκ των οποίων οι 4 έχουν δημιουργηθεί στο διάστημα 2016 – 2020. “Επομένως δεν πρόκειται για πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή μας, αλλά μας ανησυχεί η αυξητική τάση της εμφάνισής τους στην Αν. Μεσόγειο την τελευταία 10ετία, καθώς και η αύξηση της έντασής τους”, τονίζουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες του meteo.gr.

“Ναι ήταν ακραίο, κυρίως όσον αφορά στα ύψη βροχής”, αναφέρουν με ανησυχία. Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 mm βροχής και στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 mm σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 mm. Επίσης σημειώνουν τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στις περιοχές αυτές. Ακόμη ένα ακραίο στοιχείο του Ιανού ήταν η μεγάλη διάρκεια ζωής του με τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του, που τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ισχυρούς Μεσογειακούς Κυκλώνες που έχουν καταγραφεί από το 1969, από την αρχή δηλαδή των δορυφορικών παρατηρήσεων.

Ιανός: «Μάτι» 50 χλμ. εμφανίζει ο κυκλώνας – Χτύπησε το Ιόνιο με ανέμους 90 χλμ/ώρα - CNN.gr

Πως συνέβησαν όμως οι καταστροφές; Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο Ιανός λειτούργησε σαν μια αντλία εξαγωγής υδρατμών από τα θερμά νερά της Μεσογείου, μεταφέροντας ακραίες ποσότητες υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα. Επήλθε δηλαδή κορεσμός της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς και ως αποτέλεσμα εκδηλώθηκαν ραγδαίες βροχοπτώσεις. Επιπροσθέτως, ο Ιανός σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ατμοσφαιρικές πιέσεις γύρω του στην Αν. Μεσόγειο, αύξησε σημαντικά την ταχύτητα των ανέμων ακόμη και μακριά από το κέντρο του.

Οι συγκλίσεις των αερίων μαζών που κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο ορεινό ανάγλυφο της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας δημιούργησαν τις συνθήκες για τη σχηματισμό των βροχοφόρων νεφών και της παραμονής τους στις περιοχές αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, η παρατεταμένη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα οφείλονται άμεσα στην αργή κίνηση του Ιανού την Παρασκευή 18/09 και το Σάββατο 19/09.

Διαδώστε το Εδώ ζεις