Θεραπευτικές βουτιές στα φυσικά σπα της Ελλάδας… Οι κορυφαίες επιλογές ιαματικών

Ο τόπος μας

Οι στιγμές ευεξίας και οι εμπειρίες που προσφέρουν τα φυσικά σπα της Ελλάδας, είναι τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Φυσικές πισίνες με ζεστά, ιαματικά νερά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ταξιδιωτικό κοινό που θέλει να απολαύσει μερικές στιγμές αναζωογόνησης και χαλάρωσης στην αγκαλιά της ελληνικής φύσης.

Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια. Ο Ηρόδοτος φέρεται να είναι ο πρώτος που παρατήρησε την θεραπευτική τους επίδραση στον άνθρωπο, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο, κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε τις ασθένειες στις οποίες είχαν ευεργετική επίδραση.

Ανάλογα με τη σύνθεση των μεταλλικών νερών τους, οι ιαματικές πηγές μπορούν να ορισθούν ως αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες, ραδιενεργές κλπ.

Κάποιες από τις ασθένειες στις οποίες υπάρχει θετική επίδραση των ιαματικών πηγών είναι διάφορες δερματικές παθήσεις, αρτηριακή υπέρταση, αναπνευστικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις κλπ. Επειδή υπάρχουν και αντενδείξεις στην υδροθεραπεία, η χρήση των ιαματικών πηγών πρέπει να γίνεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη γιατρού και ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες που θα υποδείξει.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 ιαματικές πηγές. Σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 70. Τα Λουτρά Πόζαρ, η Αιδηψός και τα Μέθανα συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές των λάτρεων του ιαματικού τουρισμού, και όχι μόνο.

Λουτρά Πόζαρ

Η Λουτρόπολη της Αλμωπίας, περισσότερο γνωστή τοις πάσι ως Λουτρά Πόζαρ, εντοπίζεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, 10 χλμ. μακριά από την ιστορική Αριδαία, 35 περίπου χλμ. από την Έδεσσα και 100χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Η ονομασία του σημαίνει «κάτω από την φωτιά» (πο=κάτω, ζαρ=φωτιά), κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό και από την θερμοκρασία του νερού που καταφτάνει στις φυσικές πισίνες των λουτρών από τις πηγές της Αριδαίας και αγγίζει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Αιδηψός

Ιδανικό φόντο στις χαλαρωτικές βουτιές το τοπίο με το άγριο δάσος στη σκιά του βουνού, που συμπληρώνει τις ψηφίδες της ξεκούρασης και της απόλαυσης.

Η μικρή και πανέμορφη πόλη στη βόρεια Εύβοια, αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα όταν πρόκειται για αποδράσεις αναζωογόνησης και ευεξίας. Μην ξεχνάτε ότι οι ιαματικές ιδιότητες των πηγών της είναι γνωστές, ήδη, από την αρχαιότητα με αναφορές σε αυτές από τον Πλούταρχο, τον Αριστοτέλη και άλλους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80, καθώς και το γεγονός ότι είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 20.000 χρόνια.
Ο μύθος λέει ότι δημιουργήθηκαν μετά από ένα χτύπημα του Ήφαιστου με το σφυρί του στη γη, μετά από προτροπή της θεάς Αθηνάς, η οποία ζήτησε θερμά λουτρά προκειμένου να μένει πάντα υγιής. Από τους διάσημους επισκέπτες τους ο Γουΐνστον Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκαρμπο, η Μαρία Κάλλας κ.α.

Μέθανα

Ένα μαγευτικό τοπίο αντικρίζει κανείς μόλις φτάσει στα Μέθανα, το λιγότερο γνωστό νησάκι του Αργοσαρωνικού, που προσφέρεται για ήρεμες και χαλαρές διακοπές μακριά από όλους και απ’ όλα. Μια στενή λωρίδα γης, μόλις 300 μέτρων, τα συνδέει με την Πελοπόννησο, στο βορειοανατολικό τμήμα της οποίας και εντοπίζονται.
Πόλος έλξης για τους λάτρεις του ιαματικού τουρισμού, οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά των Μεθάνων, όπου λειτουργούν υδροθεραπευτήρια με θειούχα, φυσικά, χλωριονατριούχα και ραδιούχα νερά.

Σύνολο επισκέψεων 593 , Σήμερα 1