“Έπνιξαν” ολόκληρο χωριό για να μην διψάσει μία πόλη… Εκπληκτικό βίντεο όταν ήταν “σεληνιακό” τοπίο

Ο τόπος μας

Οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν το 2009 επειδή το χωριό επρόκειτο να βρεθεί στον πυθμένα της τεχνητής λίμνης που δημιουργείται με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Στις 09/05/2011 καταργήθηκε επίσημα ως οικισμός.

Πρόκειται για το χωριό Τόσκες, στο νομό Αχαΐας, που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη, η Πάτρα… Και σήμερα, αρχίζει σιγά σιγά να χάνεται κάτω από τα νερά και το τελευταίο μέρος, το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, που παρέμενε για να θυμίζει το χωριό. Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια ολοκληρώνονται οι εργασίες του έργου που θα ξεδιψάσει την Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα και θα δώσει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο λόγος για το μεγαλεπήβολο φράγμα Πείρου – Παραπείρου, που δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006. Στις 26 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του ποταμού Παραπείρου, οπότε ο ταμιευτήρας Παραπείρου ξεκίνησε να γεμίζει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ταμιευτήρας θα πληρωθεί από περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά νερού πλημμυρίζοντας το χώρο στον οποίο βρισκόταν και το παλιό, απαλλοτριωμένο και ερημωμένο ήδη από το 2009 χωριό Τόσκες.

Στη λίμνη του φράγματος Παραπείρου δημιουργήθηκε προσωρινά, κατά τη διαδικασία πλήρωσή της, πολύ μικρή νησίδα με το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων (πλησίον των οικισμών Σουβαλιωταίικα και Παπακωσταίικα της Κοινότητας Μιτοπόλεως) να στέκει ερημικά σε αυτή το οποίο προβλέπεται να βυθιστεί.

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου: Το νερό “κατάπιε” το εκκλησάκι…

Σήμερα, με θλίψη παρακολουθούν οι Πατρινοί και οι κάτοικοι των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, το νερό να «καταπίνει» το εκκλησάκι της τεχνητής λίμνης το οποίο αρχίζει να χάνεται, λόγω του φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού, τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα, αναμένεται να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρων, της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας.

Το κανάλι haanity στο YouTube, κατέγραψε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες από την άγρια ομορφιά του χωριού, πριν ξεκινήσει να γεμίζει με νερά η περιοχή…

Διαδώστε το Εδώ ζεις