Η πιο διάσημη φωτογραφία… Μετά από 60 χρόνια αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα…

Κόσμος Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, την 21η Απριλίου του 1934 δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» η «φωτογραφία του χειρουργού». Πρόκειται για την πιο διάσημη φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το τέρας του Λοχ Νες, η οποία 60 χρόνια μετά (το 1994) αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα!

Ο Χιου Γκρέι ήταν ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι φωτογράφισε το τέρας του Λοχ Νες, όταν είχε βγει για τον καθημερινό του περίπατο στις 12 Νοεμβρίου του 1933. Μια ασυνήθιστα έντονη κίνηση στην επιφάνεια του νερού ήταν εκείνη που τον παρακίνησε να στήσει τη φωτογραφική του μηχανή για να απαθανατίσει το μυστήριο.

Η φωτογραφία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού και η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, στέλνοντας στη Σκωτία τον διάσημο κυνηγό Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ για να εντοπίσει το τέρας. Μπορεί να μην κατάφερε να φωτογραφίσει τη λεγόμενη «Νέσι», αλλά ανακάλυψε ίχνη στο έδαφος που τα απέδωσε σε εκείνη. Ωστόσο, ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κατάλαβαν ότι τα ίχνη ήταν δημιούργημα του Γουέδεργουελ και η υπόθεση έληξε με τη γελοιοποίηση του διάσημου κυνηγού.

Η ιστορία επανήλθε στο προσκήνιο, όταν ο χειρουργός Ρόμπερτ Γουίλσον απαθανάτισε τη «Νέσι». Εξήντα χρόνια μετά αποκαλύφθηκε το κόλπο πίσω από τη φωτογραφία και ο κυνηγός Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ, θέλοντας να πάρει εκδίκηση για τη γελοιοποίηση που υπέστη το 1933, ανέθεσε στον θετό του γιο, Κρίστιαν Σπέρλινγκ, να δημιουργήσει μία υποβρύχια κατασκευή με μορφή θαλάσσιου ερπετού.

Η φωτογραφία δόθηκε στον γιατρό Γουίλσον για να τη δημοσιεύσει, καθώς ήταν πιο αξιόπιστος λόγω του κοινωνικού κύρους του. Η πλεκτάνη αποκαλύφθηκε το 1994 από τον ίδιο τον Σπέρλινγκ.