Τέσσερις σειρές από χαλκογραφίες του Γκόγια στους “θησαυρούς” της Εθνικής Πινακοθήκης…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1746 γεννήθηκε ο Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης Φρανθίσκο Γκόγια. Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά, που στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από καινοτομίες και ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο γνωρίστε το στοχαστικό και συγχρόνως εφιαλτικό κόσμο του, μέσα από τον ψηφιοποιημένο κατάλογο της έκθεσης “Goya” της Εθνικής Πινακοθήκης.

http://www.nationalgallery.gr/digital…/pdf/viewer.html…

Την έκθεση και τον κατάλογο επιμελήθηκε η Μαριλένα Κασιμάτη η οποία σημειώνει: “Ο Γκόγια είναι αναμφίβολα ένα ορόσημο στην ιστορία της τέχνης. Ένας καλλιτέχνης που γεφυρώνει δυο εποχές και προαγγέλλει τη μοντέρνα συνείδηση του καλλιτέχνη, που θεωρεί υποχρέωση του να πάρει θέση απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του. Αυτή ακριβώς τη «μοντέρνα» πλευρά του Γκόγια αποκαλύπτουν οι τέσσερις σειρές από χαλκογραφίες, που ανήκουν στους θησαυρούς της Εθνικής Πινακοθήκης.

Με την απαράμιλλη σχεδιαστική του ικανότητα, ο Γκόγια κατάφερε να αποτυπώσει και να σχολιάσει καυστικά σ’ αυτές τις εκπληκτικές χαλκογραφίες τα έκτροπα της κοινωνίας που έβλεπε γύρω του και να καταγγείλει με δριμύτητα τα δεινά και τον παραλογισμό του πολέμου. Το μήνυμα που εμπιστεύθηκε ο Γκόγια σ’ αυτά τα μοναδικά έργα εξακολουθεί να συγκινεί, να παραμένει επίκαιρο και να διδάσκει”.

Η φωτογραφία του έργου, Τρέλα φόβου, 1864, από τη σειρά “Τρέλες-Οι Παροιμίες” (“Disparates-Los Proverbios”), Οξυγραφία και ακουατίντα,  αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery.

Loading