Τώρα με την άνεσή μας… Τότε οι μετακινήσεις ήταν περιπέτεια…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι του 1882 και φαίνεται ένα ιππήλατο τραμ στην πλατεία Συντάγματος στη συμβολή της οδού Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Το όχημα με τον αριθμό 16, σταθμευμένο μπροστά στην οικία Σιμοπούλου (δεξιά), εκτελεί το δρομολόγιο, Ιπποκράτους – Μητροπόλεως.

Οι πρώτες γραμμές τραμ στην Αθήνα έκαναν την εμφάνισή τους το 1882. Λειτουργούσαν από την βελγικών συμφερόντων Εταιρεία Τροχιοδρόμων Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων (E.T.A.Π.Π). Το πρώτο δίκτυο ένωνε το κέντρο της Αθήνας με τα Πατήσια, τους Αμπελόκηπους και την Κολοκυνθού.

Το τροχαίο υλικό αποτελούνταν από 16 οχήματα που τα έσερναν 800 άλογα, χωρητικότητας 16 ατόμων το χειμώνα και 20 το καλοκαίρι. Εξαίρεση αποτέλεσε πέντε χρόνια αργότερα, το 1887, η γραμμή Ακαδημία-Νέο Φάληρο-Παλαιό Φάληρο, η οποία ήταν ατμοκίνητη. Λόγω των ατμών, αλλά και της χαμηλής ταχύτητας στις ανηφόρες, η γραμμή αυτή ονομάστηκε από τους επιβάτες “κωλοσούρτης”.

Στις 30 Οκτωβρίου 1908, κυκλοφόρησαν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τραμ… Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com.

Σύνολο επισκέψεων 1,872 , Σήμερα 1