Υπόσχονται ότι σε μία εβδομάδα θα είστε… νεότεροι. Ανακάλυψη επιστημόνων του Χάρβαρντ

Υγεία

Μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της γήρανσης πέτυχαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Η ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Γενετικής στο Χάρβαρντ, ανέπτυξε έναν συνδυασμό φαρμάκων που μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Η θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα την αναζωογόνηση των γερασμένων μυών, του ηπατικού ιστού και άλλων οργάνων.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία, η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, που ονομάζονται παράγοντες Γιαμανάκα, θα μπορούσε να μετατρέψει τα ενήλικα κύτταρα σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs). «Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι η αντιστροφή της ηλικίας είναι δυνατή με τη χρήση γονιδιακής θεραπείας για την ενεργοποίηση εμβρυϊκών γονιδίων. Τώρα δείχνουμε ότι είναι δυνατή με χημικά κοκτέιλ, ένα βήμα προς την προσιτή αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματος», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν μια χημική προσέγγιση για να επαναπρογραμματίσουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε νεότερη κατάσταση. Αναζήτησαν μόρια τα οποία θα μπορούσαν, συνδυαστικά, να αναστρέψουν την κυτταρική γήρανση και να αναζωογονήσουν τα ανθρώπινα κύτταρα και κατάφεραν να εντοπίσουν έξι κοκτέιλ χημικών που αναστρέφουν την κυτταρική γήρανση σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

«Μέχρι πρόσφατα, το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να καθυστερήσουμε τη γήρανση. Νέες ανακαλύψεις δείχνουν τώρα ότι μπορούμε να την αντιστρέψουμε», δήλωσαν. «Μελέτες στο οπτικό νεύρο, στον εγκεφαλικό ιστό, στα νεφρά και στους μύες έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με βελτιωμένη όραση και παράταση της διάρκειας ζωής σε ποντίκια και, πρόσφατα, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, βελτιωμένη όραση σε πιθήκους», σημείωσαν. Πηγή, ιατρικό περιοδικό «Aging».