Επιστήμονες: Υπάρχει η δυνατότητα να “φρενάρει” η γήρανση του σώματος… Ποια βιταμίνη μελετούν

Υγεία

Η συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων στο σώμα προκαλεί διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία και τη γήρανση ολόκληρου του σώματος. Οι επιστήμονες, μέσα από έρευνες που διενήργησαν, θεωρούν ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και βελτίωσης των διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία και παράτασης της υγιούς διάρκειας ζωής των ανθρώπων.

Το κλειδί φαίνεται πως είναι τα συμπληρώματα και φάρμακα που περιέχουν βιταμίνη Β2 για την καταστολή της γήρανσης των κυττάρων. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με την καταστολή της συσσώρευσης γηρασμένων κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα φαινόμενο αντιγήρανσης όπου η ικανότητα του κυττάρου να απορροφά τη βιταμίνη Β2 αυξάνεται ως απόκριση στο στρες. Η βιταμίνη Β2 καταστέλλει τη γήρανση των κυττάρων, ενεργοποιώντας τα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν ενέργεια.

Οι ερευνητές πιστεύουν  ότι μια λεπτομερέστερη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της βιταμίνης Β2 και της καταστολής της γήρανσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη απλών και ασφαλών πλάνων θεραπείας για διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία που ενσωματώνουν προγράμματα γευμάτων και συμπληρώματα.

Η διαδικασία με την οποία το σώμα γερνά δεν είναι πλήρως κατανοητή. Καθώς ο κύκλος της κυτταρικής διαίρεσης επαναλαμβάνεται συνεχώς, οι περιοχές των τελομερών στο τέλος κάθε χρωμοσώματος γίνονται μικρότερες, με αποτέλεσμα τελικά την κυτταρική γήρανση. Πάνω από μια δεκαετία έρευνας για τη γήρανση έχει αποκαλύψει ότι τα γηρασμένα κύτταρα έχουν την επιβλαβή ικανότητα να προκαλούν λειτουργική έκπτωση σε κάθε όργανο του σώματος. Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι είναι δυνατό να προληφθούν ή να βελτιωθούν οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, αποτρέποντας τη συσσώρευση των γηρασμένων κυττάρων.

Υπάρχει έντονη προσπάθεια παγκοσμίως για την ανάπτυξη φαρμάκων, που θα επεκτείνουν την υγιή διάρκεια ζωής των ανθρώπων αποτρέποντας αυτή τη συσσώρευση, ωστόσο ένα τέτοιο φάρμακο δεν έχει ακόμη διατεθεί λόγω διαφόρων ζητημάτων όπως είναι οι παρενέργειες. Πηγή, Molecular Biology of the Cell.

Σύνολο επισκέψεων 3,315 , Σήμερα 1