Η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Η καινοτομία της μελέτης εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού και ονομάζεται τρυγικό οξύ, στα ούρα των 1.232 συμμετεχόντων. Όπως σημειώνουν, αυτό είναι ένα «αντικειμενικό και αξιόπιστο μέτρο» της κατανάλωσης κρασιού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώθηκε κατά 50% σε όσους έπιναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έπιναν πολύ λίγο ή καθόλου κρασί. Η ελαφριά κατανάλωση (από ένα ποτήρι την εβδομάδα έως λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα) μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 38%. Ωστόσο, αυτή η προστατευτική επίδραση εξαφανίστηκε σε άτομα που έπιναν περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα. Πηγή περιοδικό «European Heart Journal».
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.