Το σήμα κατατεθέν της Ηπείρου… Δείτε το βίντεο

Ταξιδεύοντας...

Η Ήπειρος φημίζεται για τις φυσικές της ομορφιές. Άγρια βουνά, ποτάμια, λίμνες και φυσικά το σήμα κατατεθέν της είναι τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Το «γεφύρι του Γκρέτσι» είναι ένα από τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, απόλυτα εναρμονισμένο  με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία και ανάμεσα στην Πωγωνιανή και τον Παλαιόπυργο  βρίσκεται αυτό το εκπληκτικού κάλλους πέτρινο γεφύρι. Είναι σε υψόμετρο 657μ. και γεφυρώνει στη θέση Γκρέτσι τον ποταμό Γορμό.

Ακριβώς από κάτω υπάρχει γκρεμός με τα νερά του ποταμού να δημιουργούν καταρράκτη. Το γεφύρι είναι μονότοξο με δύο βοηθητικά τόξα, αριστερά και δεξιά.  Στο κέντρο το μεγάλο τόξο, πλήρως ημικυκλικό γεφυρώνει το γκρεμό. Λέγεται ότι κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (ίσως το 1830) χωρίς όμως να διασώζονται περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία καθώς και τον κατασκευαστή του.

Από εκεί περνούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για να μεταβούν στα χωράφια τους αλλά και στο μύλο. Στη θέση που είναι το γεφύρι υπήρχαν παλιά και δύο νερόμυλοι, των οποίων σώζονται υπολείμματα και μονοπάτια που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία.

Δείτε το βίντεο από το upstories