Επιστήμονες: Πόσο κακό κάνει στην υγεία μας η αύξηση των θερμοκρασιών…

Περιβάλλον Υγεία

Είναι γεγονός, όπως επισημαίνεται σε έρευνες επιστημόνων, ότι η δημόσια υγεία επηρεάζεται και επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η θερμική καταπόνηση, οι βλάβες στους πνεύμονες λόγω της εισπνοής καπνού από πυρκαγιές, η εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες σε νέες περιοχές συμβαίνουν καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Η θερμική καταπόνηση, μια από τις πιο εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία από την υπερθέρμανση του πλανήτη, προβλέπεται να επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Με τον πλανήτη να είναι ήδη θερμότερος κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, οι άνθρωποι το 2022 βίωσαν κατά μέσο όρο 86 ημέρες με επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, εάν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι ετήσιοι θάνατοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορούν να υπερτετραπλασιαστούν. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Nature Medicine τον Ιούνιο, περίπου 61.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022.

Η ζέστη έχει επίσης καταστήσει τα δάση πιο ξηρά, τροφοδοτώντας ακραίες πυρκαγιές που έχουν σαρώσει μεγάλες εκτάσεις του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ξεκίνησε το 2010, πάνω από 2 δισεκ. άνθρωποι εκτέθηκαν σε τουλάχιστον μία ημέρα ανά χρόνο σε επιβαρυντική για την υγεία μόλυνση του αέρα από τον καπνό πυρκαγιών. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 6,8% συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία.

Τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς, όπως του δάγκειου, της ελονοσίας, του Δυτικού Νείλου και του Ζίκα μετακινούνται σε νέες περιοχές του κόσμου καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή τους. Οι αναφορές για περιστατικά δάγκειου πυρετού έχουν αυξηθεί από περίπου μισό εκατομμύριο το 2000 σε πάνω από 5 εκατ. το 2019, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης απρόβλεπτο αντίκτυπο στην ελονοσία, με 5 εκατ. περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται το 2022 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας συνολικά τα 249 εκατ., σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ελονοσία του ΠΟΥ.