Ο “χοτ” προορισμός της δεκαετίας του 1960 για… ραντεβουδάκια και κοπάνες από το σχολείο, ξαναζωντανεύει

Η Ελλάδα παλιά... Ο τόπος μας

Κάποιο το αποκαλούν «Αναπαυτήριο”, άλλοι “Ησυχαστήριο του Πικιώνη» και κάποιοι άλλοι «καφενείο στον Λουμπαρδιάρη»…

Ο λόγος για την κεφετέρια, ένα σημαντικό αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη.

Ένας χώρος που αποτέλεσε αυτό που θα λέγαμε «χοτ» προορισμό για την νεολαία των ‘60s, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τιμήθηκε δεόντως και από τις μέλλουσες γενιές. Το καφέ του του Φιλοπάππου αποτέλεσε προορισμό για ανοιξιάτικες κοπάνες, ραντεβουδάκια και πάσης φύσεως συναντήσεις «για ένα καφεδάκι», όμως έκλεισε το 2005 μετά από περίπου 40 χρόνια λειτουργίας.

Το εμβληματικό αυτό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες παραμένει κλειστό, κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης».

Η αποκατάστασή του

Αυτός ο χώρος σήμερα παραχωρείται στον Δήμο Αθηναίων από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Μέσω της σύμβασης που υπογράφηκε, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από σήμερα την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους επισκέπτες του Λόφου Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν και από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα Πικιώνη.

Η ΕΤΑΔ εκμισθώνει για τα επόμενα 20 χρόνια στον δήμο Αθηναίων το «Αναπαυτήριο» (επιφάνειας 1.063 τ.μ. με κτιριακή εγκατάσταση) που βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Φιλοπάππου. Με μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνεται η λήψη όλων των απαραίτητων αδειών πριν από την έναρξη των εργασιών με στόχο την αποκατάσταση του χώρου, συνάπτοντας -σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις- τις σχετικές αναθέσεις υλοποίησης των έργων.